معرفی, بررسی ها

تحلیل SWOT چیست؟ جدولی برای پیشرفت کسب و کار

تحلیل SWOT چیست

تجزیه و تحلیل SWOT (نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدها) چارچوبی است که برای ارزیابی موقعیت رقابتی شرکت و توسعه برنامه ریزی استراتژیک استفاده می‌شود. تجزیه و تحلیل SWOT عوامل داخلی، خارجی و همچنین پتانسیل فعلی و آینده را ارزیابی خواهد کرد. بسیاری از شرکت‌ها تجزیه و تحلیل SWOT را برای تسهیل یک نگاه واقع بینانه، مبتنی بر واقعیت و مبتنی بر داده‌ها طراحی می‌کنند. سازمان باید با اجتناب از باورهای از پیش تصور شده یا مناطق خاکستری و تمرکز بر زمینه‌های زندگی واقعی، تجزیه و تحلیل را دقیق و به روز نگه دارد. در این مقاله از 30NERGY سؤال تحلیل SWOT چیست را پاسخ داده و نحوه اجرای این تحلیل را بیان می‌کنیم.

آشنایی با تحلیل SWOT

تجزیه و تحلیل SWOT تکنیکی برای ارزیابی عملکرد، رقابت، ریسک و پتانسیل یک کسب و کار و همچنین بخشی از یک کسب و کار مانند یک خط تولید یا یک صنعت است.

با استفاده از داده‌های داخلی و خارجی، این تکنیک می‌تواند کسب‌وکارها را به سمت استراتژی‌هایی هدایت کند که احتمال موفقیت‌شان بیشتر است. تا از استراتژی‌هایی که در آن‌ها کمتر موفق هستند، فاصله بگیرند. تجزیه و تحلیل SWOT  برای اولین بار برای تجزیه و تحلیل مشاغل مورد استفاده قرار گرفت. اما در حال حاضر اغلب توسط دولت‌ها، سازمان‌های غیرانتفاعی و افراد، از جمله سرمایه گذاران و کارآفرینان استفاده می‌شود.

اجزای تجزیه و تحلیل SWOT

هر تحلیل SWOT شامل چهار دسته زیر خواهد بود:

  • Strengths: نقاط قوت
  • Weaknesses: نقاط ضعف
  • Opportunities: فرصت‌ها
  • Threats: تهدیدها

 اگرچه عناصر موجود در این دسته‌ها از شرکتی به شرکت دیگر متفاوت است. تجزیه و تحلیل SWOT بدون هر یک از این عناصر کامل نخواهد بود. در ادامه هر کدام از اجزای تحلیل SWOT را شرح می‌دهیم.

بیشتر بخوانید: موفقیت در کار؛ نکاتی برای لذت بردن از شغل.

بررسی اجزای تجزیه و تحلیل SWOT

بررسی اجزای تجزیه و تحلیل SWOT

اجزای چهارگانه روش اس دبیلو او تی بر جنبه های خاصی اشاره داشته و می توانند در نهایت نگاه کلی از عملکرد سازمان را مهیا کند. در جدول زیر جزئیات اجزای تجزیه و تحلیل SWOTرا بیان می‌کنیم:

نقاط قوت نقاط قوت توصیف می‌کنند که یک سازمان در چه چیزی برتری دارد و چه چیزی آن را از رقبا جدا می‌کند. یک نام تجاری قوی، پایگاه مشتری وفادار، یک ترازنامه قوی، فناوری منحصر به فرد و غیره می‌تواند نقاط قوت به شمار رود. به عنوان مثال، یک صندوق تامینی ممکن است یک استراتژی معاملاتی اختصاصی ایجاد کرده باشد که نتایج مغلوب بازار را برمی‌گرداند. سپس باید تصمیم بگیرد که چگونه از این نتایج برای جذب سرمایه‌گذاران جدید استفاده کند. ·         کارهایی که شرکت شما به خوبی انجام می‌دهد

·         ویژگی‌هایی که شما را از رقبایتان جدا می‌کند

·         منابع داخلی مانند کارکنان ماهر و آگاه

·         دارایی‌های مشهود مانند مالکیت معنوی، سرمایه، فناوری‌های اختصاصی و غیره.

نقاط ضعف نقاط ضعف، سازمان را از عملکرد در سطح بهینه خود باز می‌دارد. آن‌ها حوزه‌هایی هستند که کسب‌وکار برای ماندن در رقابت باید در این زمینه‌ها بهبود یابد. نام تجاری ضعیف، گردش مالی بالاتر از حد متوسط، سطوح بالای بدهی، زنجیره تامین ناکافی یا کمبود سرمایه، نقاط ضعف یک سازمان است. ·         چیزهایی که شرکت شما فاقد آن است

·         کارهایی که رقبای شما بهتر از شما انجام می‌دهند

·         محدودیت منابع

·         پیشنهاد فروش منحصر به فرد نامشخص

فرصت‌ها فرصت‌ها به عوامل خارجی مطلوبی اشاره دارند که می‌توانند به یک سازمان مزیت رقابتی بدهند. به عنوان مثال، اگر کشوری تعرفه‌ها را کاهش دهد، یک خودروساز می‌تواند خودروهای خود را به بازار جدیدی صادر کند و فروش و سهم بازار را افزایش دهد. ·         بازارهای نامناسب برای محصولات خاص

·         رقبای کمی در منطقه شما وجود دارد

·         نیازهای در حال ظهور برای محصولات یا خدمات شما

·         پوشش مطبوعاتی/رسانه‌ای شرکت شما

تهدیدات تهدید به عواملی اشاره دارد که پتانسیل آسیب رساندن به سازمان را دارند. برای مثال، خشکسالی تهدیدی برای یک شرکت تولیدکننده گندم است. زیرا ممکن است عملکرد محصول را از بین ببرد یا کاهش دهد. سایر تهدیدات رایج عبارتند از مواردی مانند افزایش هزینه مواد، افزایش رقابت و عرضه کم نیروی کار. ·         رقبای نوظهور

·         تغییر محیط نظارتی

·         پوشش منفی مطبوعات/رسانه‌ها

·         تغییر نگرش مشتری نسبت به شرکت شما

شما نیز می توانید نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای مجموعه و سازمان خود را شناسایی کنید و سپس همراه با یک متخصص در مسیر بهبود نقاط ضعف و کم‌رنگ کردن تهدیدها قدم بردارید.

جدول SWOT؛ بینش‌های کلیدی در مورد تعادل فرصت و تهدیدها، مزایا و معایب

تحلیلگران یک تجزیه و تحلیل SWOT را به صورت مربعی ارائه می‌کنند که به چهار قسمت تقسیم شده است که هر کدام به یک عنصر SWOT اختصاص دارد. اگرچه ممکن است همه مربع‌ها از اهمیت یکسانی برخوردار نباشند، اما همه آن‌ها باید بینش‌های کلیدی را در مورد تعادل فرصت و تهدیدها، مزایا و معایب و غیره نشان دهند.

جدول SWOT اغلب با عوامل داخلی در ردیف بالا و عوامل خارجی در ردیف پایین تنظیم می‌شود. علاوه بر این، آیتم‌های سمت چپ جدول جنبه‌های مثبت/مطلوب بیشتری دارند. در حالی که آیتم‌های سمت راست بیشتر جنبه‌های نگران کننده/منفی دارند.

بیشتر بدانید: فریلنسر چیست و چگونه می‌توانیم فریلنسر باشیم.

نحوه انجام تحلیل SWOT

تجزیه و تحلیل SWOT می‌تواند به روش‌های مختلفی انجام شود. خلاقیت در فرآیند برنامه ریزی باعث می‌شود ایده‌های جدید جریان یابد و به راه‌حل‌های منحصر به فردتری منجر شود. در این مسیر باید مراحلی را بگذارنید که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم.

مرحله اول: عوامل داخلی را در نظر بگیرید

اغلب، نقاط قوت و ضعف از فرآیندهای داخلی ناشی می‌شود. از آنجایی که کنترل بیشتری بر نتیجه دارید، حل این موارد آسان‌تر است. وقتی با عوامل داخلی مواجه می‌شوید، می‌توانید به روش‌های مختلف زیر ضعف‌ها را جبران کنید:

  • با ذینفعان بخش ملاقات کنید تا یک طرح تجاری در مورد چگونگی بهبود وضعیت فعلی خود ایجاد کنید.
  • تحقیق و پیاده سازی ابزارهای جدید، مانند ابزار مدیریت پروژه، می‌تواند به ساده‌سازی این فرآیندها برای شما کمک کند.
  • برای هر چیزی که می‌تواند در 24 ساعت یا کمتر تغییر کند، فوراً اقدام کنید. اگر خودتان توان انجام این فرایند را ندارید، این موارد را با مهلت مقرر به دیگران تفویض کنید.

راهی که برای حل عوامل داخلی پیش می‌روید به نوع مشکل بستگی دارد. اگر پیچیده‌تر است، ممکن است لازم باشد از ترکیبی از موارد فوق یا یک فرآیند مدیریت مشکل کامل‌تر استفاده کنید.

مرحله دوم: عوامل خارجی را ارزیابی کنید

عوامل خارجی از فرآیندهای خارج از کنترل شما ناشی می‌شوند. این موارد شامل رقبا، روندهای بازار و هر چیز دیگری است که سازمان شما را از بیرون تحت تأثیر قرار می‌دهد. حل عوامل خارجی دشوارتر است، زیرا نمی‌توانید مستقیماً نتیجه را کنترل کنید. کاری که می‌توانید انجام دهید این است که فرآیندهای خود را به گونه‌ای هدایت کنید که عوامل خارجی منفی را کاهش دهد. شما می‌توانید برای حل این مشکلات از این راه‌ها وارد شوید:

  • رقابت با روندهای بازار
  • پیش بینی روندهای بازار قبل از وقوع
  • بهبود سازگاری برای بهبود زمان واکنش شما

به یاد داشته باشید که، در حالی که نمی‌توانید محیط خارجی را کنترل کنید، اما می‌توانید نحوه واکنش سازمانتان به آن را کنترل نمایید.

جلسه طوفان فکری

مرحله سوم:  یک جلسه طوفان فکری برگزار کنید

طوفان فکری ایده‌های جدید و نوآورانه می‌تواند به تحریک خلاقیت و الهام بخشیدن به عمل کمک کند. برای میزبانی یک جلسه طوفان فکری با تاثیر بالا، باید:

  • اعضای تیم را از بخش‌های مختلف دعوت کنید.
  • در مورد تعداد اعضای تیمی که دعوت می‌کنید آگاه باشید، زیرا تعداد بیش از حد شرکت کنندگان می‌تواند منجر به عدم تمرکز یا عدم مشارکت شود.
  • از تکنیک های طوفان فکری مختلف استفاده کنید .
  • یک هدف واضح برای جلسه تعیین کنید.

جلسات طوفان فکری می‌تواند بسیار کارساز باشد. اما مدیریت آن بسیا مهم است. در این زمینه برای دریافت نتیجه بهتر می‌توانید از همراه یک کوچ بهره ببرید.

مرحله چهارم: خلاق باشید و فرصت‌ها را اولویت‌بندی کنید

برای ایجاد ایده‌های خلاقانه، ابتدا باید آن‌ها را فرابخوانید. سعی کنید ایده‌های ناشناس را به‌طور تصادفی انتخاب کنید. سپس فرصت‌ها را رتبه‌بندی کنید. این را می‌توان به صورت تیمی یا با گروه کوچکتری انجام داد. در مورد هر ایده صحبت و آن را در مقیاس یک تا 10 رتبه بندی کنید. هنگامی که در مورد ایده‌های برتر خود بر اساس قابلیت‌های تیمی، شایستگی‌ها و تأثیر کلی توافق کردید، اجرای آن‌ها آسان‌تر است.

مرحله پنجم: اقدام کنید

پایان کار آغاز راه است و کار واقعی تازه شروع شده است. پس از تجزیه و تحلیل SWOT، فهرستی از فرصت‌های اولویت بندی شده خواهید داشت. اکنون زمان تبدیل آن‌ها به نقاط قوت است. از یک سیستم ساختاریافته مانند یک مورد تجاری، طرح پروژه یا طرح پیاده سازی برای تشریح کارهایی که باید انجام شوند و نحوه برنامه ریزی برای انجام آن استفاده کنید.

کمک به رشد کسب و کار با SWOT

در این مقاله سعی کریدم سؤال « تحلیل SWOT چیست» را پاسخ دهیم. تجزیه و تحلیل SWOT را می‌توان تقریباً برای هر بخش تجاری اعمال کرد. تجزیه و تحلیل می‌تواند به یک سازمان، تیم یا فرد مربوط باشد. همچنین می‌تواند یک خط کامل محصول، تغییرات در نام تجاری، گسترش جغرافیایی یا یک خرید را تجزیه و تحلیل کند. تحلیل SWOT یک ابزار همه کاره است که کاربردهای زیادی دارد.

تجزیه و تحلیل SWOT از منابع داده‌های مختلف استفاده می‌کند. یک شرکت احتمالاً از اطلاعات داخلی برای نقاط قوت و ضعف استفاده خواهد کرد. شرکت همچنین باید اطلاعات خارجی مربوط به بازارهای گسترده، رقبا یا نیروهای کلان اقتصادی را برای فرصت‌ها و تهدیدها جمع آوری نماید. یک تحلیل SWOT خوب به جای تکیه بر یک منبع واحد و بالقوه مغرضانه، زوایای مختلفی را جمع‌آوری می‌کند.

پرسش‌های پرتکرار در زمینه SWOT

چه کسی تجزیه و تحلیل SWOT را ایجاد کرد؟

این استراتژی از نظر تاریخی به آلبرت هامفری در دهه 1960 نسبت داده می‌شود، اما این انتساب همچنان قابل بحث است.

چرا از تحلیل SWOT استفاده می‌شود؟

تجزیه و تحلیل SWOT به شما کمک می‌کند عوامل داخلی را که ممکن است بر کسب و کار شما (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) تأثیر بگذارد ارزیابی کنید.

تحلیل SWOT کجا استفاده می‌شود؟

تحلیل SWOT یک ابزار برنامه ریزی استراتژیک است که برای ارزیابی نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای کسب و کار شما استفاده می‌شود. توسعه تجزیه و تحلیل SWOT می‌تواند به شما کمک کند تا به کسب و کار خود به شیوه‌ای جدید و از جهات مختلف نگاه کنید. همچنین می‌تواند به شما کمک کند استراتژی کسب و کار خود را ایجاد یا تنظیم کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *