معرفی, آموزشی

چگونه کتاب بخوانیم؛ 8 نکته برای کمک به خواندن موثرتر

چگونه کتاب بخوانیم

بیل گیتس، مدیر عامل سابق مایکروسافت و یکی از ثروتمندترین مردان جهان، سالانه حدود 50 کتاب می‌خواند و این را عامل پویایی و شکفتن خلاقیت می‌داند. کتاب خواندن یکی از مهارت‌های ضروری برای پویا و خلاق بودن در دنیای مدرن است. در همین راستا است که می‌خواهیم در این مقاله از مجله سینرژی سؤال «چگونه کتاب بخوانیم» را پاسخ داده و 8 نکته مهم خواندن مؤثر را بیان کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

چهار سطح خواندن کتاب کدام است؟

نویسندگان کتاب‌های گوناگون، توضیح می‌دهند که خواندن چهار سطح دارد که به صورت تجمعی هستند. یعنی تا زمانی که به سطح قبلی تسلط نداشته باشید، نمی‌توانید به مرحله بعدی بروید. در ادامه چهار سطح خواندن را با جزئیات کامل بررسی می‌کنیم.

  1. سطح ابتدایی کتابخوانی

ابتدایی سطحی از خواندن است که معمولاً در دبستان آموخته می‌شود. کودکی که در حال یادگیری خواندن است، به سادگی سعی می‌کند تا خطوط خمیده صفحه را بفهمد. سوال در این سطح این است: جمله چه می‌گوید؟ اگر جمله می‌گوید: “گربه روی کلاه نشست”، این تمام چیزی است که معلم می‌خواهد دانش آموز بداند.

اگر در بزرگسالی سعی کنید یک زبان خارجی یاد بگیرید، در ابتدا به این سطح باز می‌گردید. همچنین، اگر می‌خواهید در دانشگاه درس بخوانید، اما واژگان لازم یا دانش گرامر و نحو را ندارید، برای خواندن ابتدایی به کمک نیاز دارید. سیستم آموزشی فعلی اغلب در سطح ابتدایی متوقف می‌شود و نمی‌تواند به سه سطح خواندن بعدی برود.

بیشتر بخوانید: کتاب‌هایی که در طول زندگی باید بخوانید.

2. سطح بازرسی کتابخوانی

روش بازرسی، خواندنی سطحی است. شما این کار را انجام می‌دهید تا یک ایده کلی از چیستی یک متن و نوع اطلاعاتی که در آن وجود دارد به دست آورید. تا مشخص کنید آیا این چیزی است که واقعاً برای آن وقت بگذارید و بنشینید و بخوانید یا خیر.

در این سطح شما می‌خواهید بدانید که این کتاب: رمان، زندگی نامه، رساله تاریخی یا هر چیزی دیگری است. شما در این مرحله فقط در حال کسب دانش سطحی از کتاب هستید.

سطح تحلیلی کتابخوانی

3. سطح تحلیلی کتابخوانی

خواندن تحلیلی، خواندن کامل است. این سطح از خواندن بسیار فعال است. خواندن تحلیلی برای درک مطلب انجام می‌شود. خواندن یک کتاب به صورت تحلیلی در واقع و به عبارت عامیانه، جویدن و هضم آن است.

4. سطح ترکیبی کتابخوانی

هنگامی که به صورت ترکیبی مطالعه می‌کنید، در حال مطالعه چندین کتاب هستید، نه فقط یک کتاب. هدف این است که بتوانیم تحلیلی از موضوعی بسازیم که در هیچ یک از کتاب‌ها یافت نمی‌شود. شما در این مرحله ارتباطات جدیدی ایجاد خواهید کرد و به بینش‌های جدیدی دست خواهید یافت.

بیشتر بدانید: بهترین کتاب‌های خودشناسی

8 توصیه برای پاسخ به سؤال چگونه کتاب بخوانیم

هر یک از هشت نکته زیر مواردی هستند که می‌توانید برای بهبود قوام خواندن و تکنیک خواندن خود از آن استفاده کنید. با یادگیری این نکات می‌توانید بی توجه به اینکه چقدر مشغله دارید از خواندنتان لذت ببرید. با ما همراه باشید تا این نکات ارزشمند را بررسی کنیم.

1- طرز فکر خود را از روش سنتی کتاب خواندن دور کنید و یک ذهنیت جدید بسازید

نکته اول این است که طرز فکر خود را از روش سنتی کتاب خواندن دور کنید. یادتان باشد دو دلیل برای مطالعه وجود دارد: اول برای لذت بردن و دوم برای یادگیری یا الهام گرفتن. لذت معمولاً داستانی است و یادگیری معمولاً غیرداستانی و زندگی نامه است.

اگر کتاب داستانی را لذت بخش ندانم، آن را می‌گذارم و چیز دیگری می‌خوانم. گاهی با کتاب‌های غیرداستانی بیشتر شبیه ابزار مرجع می‌توان رفتار کرد.  نکته کلیدی در اینجا این است که شما همیشه نیازی به خواندن کل کتاب ندارید تا ارزش آن را بدست آورید. خوب است که بخش‌های طولانی از توضیحات را نادیده بگیرید تا به لذت بخش‌ترین یا مفیدترین قسمت‌ها برسید. برخی کتاب‌ها فقط یک یا دو ایده اصلی دارند که ارزشمند هستند. اینها را نشانه گذاری کنید و پس از یادداشت نکات کلیدی ادامه دهید.

2- چیزهایی را بخوانید که به شما مربوط است

کتاب‌هایی را برای خواندن انتخاب کنید که بیشتر مورد علاقه شما هستند و از آن‌ها لذت خواهید برد. شما مجبور نیستید به اصطلاح کلاسیک بخوانید مگر اینکه واقعاً به موضوع علاقه‌مند باشید و اگر حوصله ندارید آن را کنار بگذارید. اگر شروع می‌کنید و خواننده ثابتی نیستید، توصیه این است که مستقیماً به سراغ کتاب‌های کلاسیک طولانی مانند جنایت و مکافات نروید. بلکه با چیزی شروع کنید که برای خواندن آن هیجان‌زده هستید.

3- چندین نوع کتاب را همزمان بخوانید

نکته شماره سه این است که خواندن چندین نوع کتاب به طور همزمان خوب است. ممکن است  با یک عنوان داستانی که از آن لذت می‌برید آغاز کنید، سپس یک کتاب تجاری بخوانید و سپس یک کتاب توسعه فردی مطالعه نمایید. اختلاط ژانرهایی مانند داستان، بیوگرافی و خودسازی، خواندن را سرگرم‌کننده می‌کند و اگر کتابی را کمی سخت یا کسل‌کننده می‌بینید، خواندن را به طور کامل متوقف می‌کنید.

4- از کتاب‌های صوتی استفاده کنید

تحقیقات موسسه ملی هنرها نشان داد افرادی که از کتاب‌خوان‌های الکترونیکی استفاده می‌کنند و به کتاب‌های صوتی گوش می‌دهند، بین 50 تا 100 درصد بیشتر از کسانی که تنها با استفاده از کتاب‌های فیزیکی مطالعه می‌کنند، به مطالعه علاقه دارند. برخی دلایل این استقبال راحتی دسترسی و امکان استفاده حین رانندگی و دیگر فعالیت هاست.

5- یک هدف صفحه روزانه ایجاد کنید

نکته 5 این است که کتاب‌ها را بر اساس شماره صفحه آن‌ها تقسیم کنید و  تعداد صفحات مشخصی را هر روز در نظر داشته باشید. به عنوان مثال، اگر یک کتاب 200 صفحه‌ای را انتخاب می‌کنید و می‌خواهید هر صفحه آن را در پنج روز آینده بخوانید؛ هدف روزانه 40 صفحه در روز را به شما نشان می‌دهد. می‌توانید با تقسیم کردن جلسه مطالعه خود بین صبح و بعدازظهر، این موضوع را بیشتر تجزیه کنید تا پس از بیدار شدن از خواب 20 صفحه و زمانی که به رختخواب می‌روید 20 صفحه داشته باشید.

6- یک روال خواندن روزانه بسازید

نکته شماره 6 از نکته 5 پیروی می‌کند و به دنبال ایجاد یک روال خواندن روزانه است تا به شما کمک کند از حواس‌پرتی جلوگیری کنید. وقتی از خواب بیدار شدید، 20 تا 30 دقیقه اول روز را صرف خواندن تعدادی صفحه کنید. اگر به باشگاه ورزشی می‌روید یا قهوه می‌خورید و راه می‌روید ممکن است یک کتاب صوتی نیز گزینه خوبی به نظر برسد.

خواندن سریع

7- سریع بخوانید و به ذهن بسپارید

نکته 7 این است که سرعت خوانش کتاب‌ها را افزایش دهید. خواندن سریع به منظور دریافت یک روش خواندن درست است. برای افزایش سرعت مطالعه، به چشمان خود توجه کنید. اشاره انگشت یا قلم به هر تکه کلمه به شما کمک می‌کند تا یاد بگیرید چشمان خود را به سرعت روی متن حرکت دهید. سرعت در خواندن شما را تشویق می‌کند که در حین خواندن زیر آوازی نکنید. زیر آوازی به معنای تلفظ بی صدا هر کلمه در ذهن شما در حین خواندن است. این امر سرعت خواندن را کاهش داده و شما را از نکته اصلی نویسنده منحرف می‌کند.

8- از ابزارهای خلاصه نویسی استفاده کنید

نکته هشتم این است که از ابزارهای خلاصه کتاب و ابزارهای توصیه برای کمک به سرعت بخشیدن به مطالعه خود استفاده کنید. خلاصه نویسی به شما در یادگیری مفاهیم کتاب و حفظ آن در مغز کمک می‌کند. از سوی دیگر در زمان‌های آینده به راحتی می‌توانید به خلاصه کتابتان مراجعه و مطالب لازم را از آن براشت کنید.

معرفی بهترین کتاب‌ها برای مطالعه را از مجموعه سینرژی بخواهید!

در این مقاله سؤال «چگونه کتاب بخوانیم» را پاسخ داده و 8 راهکار ساده و مفید برای خوانش درست و راحت را بیان کردیم. خواندن کتاب می‌تواند یک رفتار لذت بخش باشد. همچنین می‌تواند مسیر رشد و پیشرفت هر روزه شما را فراهم کند. پس سعی کنید آن را به رفتاری روزمره تبدیل کنید.

در صورت نیاز به دریافت مشاوره برای یافتن بهترین لیست کتاب‌ها در زمینه‌های مختلف می‌توانید به مقالات مرتبط در وبسایت سینرژی مراجعه کنید یا اینکه با کارشناسان مجموعه سینرژی ارتباط بگیرید.

پرسش‌های پرتکرار در زمینه چگونگی مطالعه کتاب

روش صحیح خواندن کتاب چیست؟

برای خواندن صحیح یه کتاب لازم است که چهار سطح: خواندن سطحی، بازرسی، تحلیل و ترکیب را به صورت همزمان به کار ببرید.

چرا نمی توانم درست کتاب بخوانم؟

نارساخوانی یک اختلال یادگیری است که شامل مشکل در خواندن به دلیل مشکلات در شناسایی صداهای گفتار و یادگیری نحوه ارتباط آن‌ها با حروف و کلمات (رمزگشایی) است. نارساخوانی که ناتوانی در خواندن نیز نامیده می‌شود، نتیجه تفاوت‌های فردی در مناطقی از مغز است که زبان را پردازش می‌کند.

آیا می‌توان یک کتاب 200 صفحه‌ای را در یک روز خواند؟

به پایان رساندن یک کتاب 200 صفحه‌ای در یک روز می تواند با برخی استراتژی‌ها قابل دستیابی باشد. برای این امر لازم است که: زمان اختصاص داده شده را کنار بگذارید. بخش قابل توجهی از روز خود را محدود کنید تا فقط بر خواندن کتاب تمرکز کنید. حواس پرتی را به حداقل برسانید. فضایی آرام و راحت پیدا کنید که بتوانید بدون وقفه تمرکز کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *