آموزشی, معرفی

دوست یابی کودکان و نکاتی مهم که باید بدانید

دوست یابی کودکان

دوست یابی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های کودکان است. دنیای کودک شما با شروع مدرسه بزرگتر می‌شود و روابط با افراد دیگر،  مانند بچه‌های کلاس فرزندتان در مدرسه اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. دوستی برای عزت نفس کودک در سن مدرسه ضروری است. وقتی فرزند شما دوستان صمیمی دارد احساس می‌کند که به آنها تعلق دارد.

دوستان فرزند شما به او اهمیت می‌دهند و این به کودک شما کمک می‌کند تا احساس خوبی نسبت به خود داشته باشد. دوستی‌ها همچنین به کودکان کمک می‌کند تا مهارت‌های مهم زندگی مانند کنار آمدن با افراد دیگر و حل تعارضات و مشکلات را توسعه دهند. کودکانی که این مهارت‌ها را دارند در آینده کمتر دچار مشکلات اجتماعی و عاطفی می‌شوند. در این مقاله از سایت 30NERGY به موضوعی دوست یابی کودکان می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

درباره اهمیت دوست یابی

شایستگی کودکان برای ایجاد و حفظ روابط معنادار با همسالان در آموزش در دوران کودکی ضروری است. این ظرفیت که به ثبات دوستی معروف است، اخیراً به دلیل پیامدهای آن برای دوستی‌های با کیفیت بالا، توجه محققان را به خود جلب کرده است. دوست‌یابی در سالهای اولیه بسیار مهم است زیرا روابط دوستانه پایدار با نتایج تحصیلی مثبت و رفتارهای اجتماعی همراه است. با این حال، تحقیقات نشان می‌دهد که دوستانی که در دوره ابتدایی دوران کودکی ایجاد می‌شوند به ندرت در دوران دبستان نگهداری می‌شوند. از این سن به بعد دوست یابی و مهارت نگهداری دوست بسیار اهمیت می‌یابد.

مراحل دوستیابی کودکان

برای کودکان دوست‌یابی دارای 5 مرحله است. روانشناسان کودک، اغلب والدین را به چارچوب 5 مرحله‌ای رابرت سلمان ارجاع می‌دهند که به خانواده‌ها کمک می‌کند تا روندهای رشدی در روابط دوستانه کودکان را درک کنند. ما فکر می‌کنیم این راه‌ها در ساختن آینده و اخلاق اجتماعی کودکان بسیار مهم است. در ادامه پنج مرحله دوست یابی کودکان را شرح می‌دهیم.

سطح 1 دوستی: همبازی‌های لحظه‌ای (سن تقریبی: 3-7 سال)

کودکان در این مرحله به دوستان به عنوان همبازی‌های لحظه‌ای نگاه می‌کنند و دوستی آن‌ها تماماً برای سرگرمی با هم است. دوستان آن‌ها بچه‌هایی هستند که به راحتی در دسترسند و همان کارهایی را انجام می‌دهند که دوست دارند.

کودکان در این مرحله توانایی بسیار محدودی برای دانستن دیدگاه‌های دیگر دارند. آن‌ها تصور می‌کنند که بچه‌های دیگر هم همینطور فکر می‌کنند. بنابراین وقتی متوجه می‌شوند که یک همبازی نظر متفاوتی دارد، خیلی ناراحت می‌شوند. بچه‌های این سن معمولاً وقتی دوستشان می‌خواهد کاری متفاوت با آن‌ها انجام دهد، کامنت‌هایی مانند «او دیگر نمی‌خواهد دوست من باشد» می‌گویند.

بیشتر بخوانید: کوچینگ برای کودکان؛ جامعه ای پر نشاط با کودکانی سالم!

سطح دوم دوست یابی کودکان

سطح 2 دوستی: کمک یک طرفه (سن تقریبی: 4-9 سال)

در این سطح، کودکان درک می‌کنند که دوستی فراتر از هر چیزی است. اما آن‌ها همچنان در قالب‌های بسیار عمل‌گرایانه فکر می‌کنند. آن‌ها دوستان را به عنوان کودکانی تعریف می‌کنند که برای آنها فداکاری می‌کنند. مانند به اشتراک گذاشتن یک مهمانی، نگه داشتن صندلی در اتوبوس یا دادن هدایای خوب.

کودکان در این سطح به دوستی بسیار اهمیت می‌دهند. آنها حتی ممکن است یک دوست نه چندان خوب را تحمل کنند، فقط برای اینکه بتوانند دوستی داشته باشند. آن‌ها همچنین ممکن است سعی کنند از دوستی به عنوان یک ابزار چانه زنی استفاده کنند و جملاتی مانند “اگر این کار را انجام دهی من دوستت خواهم بود” یا “اگر این کار را بکنی من دوستت نخواهم بود” را به کار ببرند.

سطح 3 دوستی: همکاری دو طرفه (سن تقریبی: 6-12 سال)

این کودکان می‌توانند دیدگاه دوست را علاوه بر دیدگاه خود در نظر بگیرند. به این معنا که آن‌ها چرخش را درک می‌کنند، اما نمی‌توانند واقعاً عقب نشینی کنند و دیدگاه ناظری را به دست آورند که به آنه‌ا اجازه دهد الگوهای تعامل را در روابط خود ببینند.

در این مرحله، کودکان به شدت نگران انصاف و رفتار متقابل هستند. اما به شیوه‌ای بسیار سفت و سخت به این موارد فکر می‌کنند. بنابراین، اگر آنها کار خوبی برای یک دوست انجام دهند، انتظار دارند که آن دوست در فرصت بعدی کار خوبی برای آن‌ها انجام دهد. اگر این اتفاق نیفتد، دوستی ممکن است از بین برود.

کودکان در این مرحله تمایل دارند هم نسبت به خود و هم در مورد دیگران بسیار قضاوت کنند. آن‌ها خودشان را به سختی ارزیابی می‌کنند. بنابراین، جملاتی از این قبیل می‌گویند: “هیچ کس مرا به خاطر مدل موهای احمقانه‌ام دوست نخواهد داشت”. آنها تمایل به حسادت دارند و بسیار نگران هستند که دقیقاً مانند دیگران باشند.

کودکان در این مرحله اغلب گروه‌های دوستی کوچکی را بر اساس علایق مشابه تشکیل می‌دهند. گاهی اوقات این‌ها به عنوان “باشگاه‌های مخفی” شناخته می‌شوند که قوانین دقیقی دارند و در مورد اینکه چه کسی به عنوان عضو است یا نیست، بحث‌های زیادی دارند.

بیشتر بدانید: آموزش حل مسئله به کودکان؛ آنچه کودکان باید بیاموزند!

روابط صمیمی و مشترک در سطح چهارم دوست یابی

سطح 4 دوستی: روابط صمیمی و مشترک (سن تقریبی: 12-15 سال)

در این مرحله، دوستان به یکدیگر کمک می‌کنند تا مشکلات را حل کنند. همچنین سعی دارند محرم افکار و احساساتی باشند که نمی‌شود با دیگران در میان گذاشت. آن‌ها می‌دانند که چگونه سازش کنند و بدون “حفظ امتیاز” کارهای محبت آمیز برای یکدیگر انجام می‌دهند، زیرا واقعاً به شادی یکدیگر اهمیت می‌دهند. دخترها، بیشتر از پسرها، ممکن است بهترین دوستان باشند و از یکدیگر انتظار داشته باشند که همه چیز را با هم انجام دهند. اگر دوست صمیمی فرد دیگری را برگزیند، ممکن است احساس کنند به شدت به آن‌ها خیانت شده است.

سطح 5 دوستی: دوستی بالغ (سن تقریبی: 15 سال تا بزرگسالی)

در این مرحله، کودکان برای نزدیکی عاطفی با دوستان ارزش زیادی قائل هستند. آن‌ها می‌توانند تفاوت‌های بین خود و دوستانشان را بپذیرند و حتی از آن‌ها قدردانی کنند. جوانانی که روابط دوستانه‌ای بالغانه پیدا می‌کنند، پیش از این تجربه‌های تلخ و شیرین دوستی را از سر گذرانده‌اند. بنابراین اگر دوستانشان روابط دیگری داشته باشند، کمتر احساس خطر می‌کنند. دوستی بالغ، بر اعتماد، حمایت و صمیمی ماندن در طول زمان علیرغم جدایی‌ها تأکید دارد.

در فرآیند دوستیابی به کودکانتان کمک کنید!

در این مقاله در رابطه با دوستیابی کودکان، اهمیت و مراحل آن سخن گفتیم. خوب است بدانید که فرزندان شما در حال حاضر در چه مراحل دوستی هستند؟ اگر نگران این هستید که دوستی و مهارت‌های اجتماعی فرزندتان به روشی مناسب با توجه به سن او رشد نمی‌کند، از معلمان فرزندتان یا یک روانشناس کودک کمک بخواهید. این متخصصان تجربه دارند و می‌توانند استراتژی‌های عملی را برای کمک به فرزندتان پیشنهاد کنند. در همین راستا می‌توانید با متخصصان مجموعه سینرژی ارتباط بگیرید.

مجموعه سینرژی با استفاده از سه ابزار تلفیقی کوچینگ، منتورینگ و ذهن آگاهی به ارائه خدمات مشاوره‌ای آموزشی می‌پردازد. استراتژی و هدف مجموعه سینرژی، آگاه‌سازی جمعی و تولید محتوایی درست و استاندارد در زمینه توسعه فردی و سبک زندگی عموم مردم جامعه است. شما می‌توانید از خدمات آموزشی سینرژی در جهت توسعه زندگی و کسب و کار خود استفاده کنید.

پرسش‌های پرتکرار در زمینه دوست یابی کودکان

دوستی برای بچه‌ها چه معنایی دارد؟

دوستان برا کودکان افرادی هستند همانند خودشان که می‌توانند با آنها خوش بگذرانند. با هم بازی کنند و بخندند.

دوستی‌ها چه تاثیری روی بچه‌ها می‌گذارند؟

دوستی‌ها به سازگاری روانی اجتماعی مثبت در حوزه‌های مختلف مانند رفاه بیشتر، علائم کمتر افسردگی، رفتارهای بزهکارانه و مخاطره آمیز کمتر و پیشرفت تحصیلی بالاتر، کمک می کنند.

چرا دوستی در زندگی ما مهم است؟

دوستان خوب برای سلامت روان ما مفید هستند. دوستان می‌توانند به ما در جشن‌ها کمک کرده و در زمان‌های بد ما را حمایت کنند. دوستان از انزوا و تنهایی جلوگیری می‌کنند و به ما این فرصت را می‌دهند که همراهی لازم را نیز ارائه دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *