آموزشی, بررسی ها

آموزش خودآگاهی به کودکان؛ پرورش کودکان خودآگاه

آموزش خودآگاهی به کودکان

آیا می‌دانید آموزش خودآگاهی به کودکان چه معنایی دارد؟ خودآگاهی پایه و اساس رشد در اوایل دوران کودکی و در تمام طول زندگی است. همانطور که کودکان بیشتر درباره خود می‌آموزند، بهتر می‌توانند درک کنند که افکار و احساسات آن‌ها چگونه بر اعمالشان تأثیر می‌گذارد. افراد خودآگاه درک قوی از اینکه چه کسانی هستند، چه چیزی آن‌ها را هدایت می‌کند و به کجا می‌خواهند در زندگی بروند، دارند. در این مقاله 30nergy مهارت‌هایی را مورد بحث قرار می‌دهیم که به بچه‌ها کمک می‌کند تا خودآگاهی را توسعه دهند که بتوانند به بزرگسالانی توانمند و با اعتماد به نفس تبدیل شوند.

ارمغان خودآگاهی برای کودکان

یک فرد خودآگاه هویت و ارزش‌های خود را درک می کند که چرا و از چه لحاظ با دیگران در اطراف خود متفاوت است. کودکان در مورد این مهارت‌ها در مدرسه یاد می‌گیرند. جایی که مهم است که با همکلاسی‌ها در پروژه‌های گروهی کار کنند یا بازی‌های مشترک را انجام دهند. همکاری و ارتباط به بچه‌ها این امکان را می‌دهد تا تجربه کنند که کار با هم چگونه است و در عین حال یکدیگر را درک کنند.

به کودکان کمک کنید تا نقاط قوت خود را درک کنند

وقتی در مورد توسعه خودآگاهی صحبت می‌کنیم، منظورمان این است که افراد از نقاط قوت و محدودیت‌ها شناخت دارند. همچنین می‌دانند چگونه از این نقاط قوت برای کمک به رسیدن به اهدافشان استفاده کنند. توسعه خودآگاهی به بچه‌ها کمک می‌کند تا نیازهای خود را درک کنند. مهارت‌های لازم برای موفقیت در زندگی را شناسایی کنند. احساسات را مسئولانه مدیریت نمایند. اهداف خاص را برای خود تعیین کرده و آن‌ها را گسترش دهند. یک شبکه اجتماعی قوی را حفظ کنند. از طریق مشارکت مسئولانه در فعالیت‌هایی در داخل و خارج از مدرسه (مثلا تیم‌های ورزشی) شرک کنند.

آگاهی عاطفی و خودآگاهی دست به دست هم می‌دهند

مهارت های خودآگاهی کلیدی برای آگاهی عاطفی است و می‌تواند به کودکان کمک کند تا با کسانی که ممکن است توانایی یا زمینه‌های متفاوتی نسبت به آن‌ها دارند، همدلی کنند. به عنوان مثال، تشخیص اینکه ممکن است چیزهایی مانند عصبانیت، ناامیدی، اضطراب، عصبی بودن، بی حوصلگی و غیره را احساس کنند، به آنها کمک می‌کند تا اقداماتی را برای مدیریت احساسات خود با ظرفیتی مسئولانه انجام دهند.

بیشتر بخوانید: سلامت روان کودکان چیست؟

سلامت عاطفی کودکان در سایه خودآگاهی

سلامت عاطفی در سایه خودآگاهی

عادات خوب زیادی وجود دارد که می‌توانید برای افزایش سلامت عاطفی به عنوان یک مهارت اجتماعی برای کودکان ایجاد کنید. اولین قدم این است که شروع به توجه و نامگذاری احساسات کنید. به عنوان مثال، ممکن است بگویید: “وقتی عصبانی هستم، احساس می‌کنم صورتم قرمز شده و توده‌ای در گلو دار.” در واقع به کودکان یاد می‌دهید برای احساساتشان شکل بسازند.

ذهن آگاهی در خودآگاهی اهمیت دارد

تمرکز بر لحظه حال می‌تواند به کودکان کمک کند تا در هر موقعیتی از حواس خود آگاه شوند. افکار نیز بر احساسات تأثیر می‌گذارند. اغلب اوقات بچه‌ها در افکار منفی درباره آینده گیر می‌کنند یا نسبت به کارهایی که در گذشته انجام داده‌اند احساس گناه می‌کنند. همچنین ممکن است در مورد ظاهر یا احساس خود افکار منفی داشته باشند. یک رویکرد آگاهانه به این احساسات دشوار می‌تواند به کودکان کمک کند تا یاد بگیرند که چگونه احساسات خود را بپذیرند و واضح‌تر فکر کنند.

نکاتی برای افزایش خودآگاهی در کودکان

توسعه خودآگاهی در مقطع ابتدایی می‌تواند بچه‌ها را برای موفقیت در دوره راهنمایی آماده کند. همچنین می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا وقتی بزرگ‌تر شدند، از نیازهای خود دفاع کنند. چند راه وجود دارد که می‌توانید به دانش آموز کلاس خود کمک کنید تا خودآگاهی پیدا کند. در ادامه این راهکارها را بیان می‌کنیم.

1. چالش‌ها را بپذیرید

دانش آموزان ممکن است هنوز به طور کامل تفاوت‌های یادگیری و تفکر خود را درک نکرده باشند. اما برای فرزند شما مهم است که شروع به تصدیق نقاط قوت و ضعف شخصی کند. “من در چیزهایی خوب هستم، اما خواندن و املا کمی برای من سخت است.”

در مورد اینکه چه چیزی برای فرزندتان سخت است و چه چیزی کار او را آسان‌تر می‌کند صحبت کنید. برای ایجاد استراتژی‌های یادگیری و توسعه نقاط قوت با یکدیگر همکاری کنید.

بیشتر بدانید: آموزش حل مسئله به کودکان؛ آنچه کودکان باید بیاموزند!

تجلیل نقاط قوت و شناسایی نقاط ضعف در خودآگاهی کودکان

2. نقاط قوت را شناسایی و تجلیل کنید

اگرچه مهم است که تفاوت‌های یادگیری و تفکر فرزندتان را بشناسید، اما خوب است که آن‌ها را مدام رصد کنید. به عنوان مثال، کودکانی که همیشه در مورد نارساخوانی خود می‌شنوند، ممکن است احساس کنند چیزهایی که در آن‌ها قوی است اهمیتی ندارند.

به بچه‌ها یادآوری کنید که تفاوت‌های یادگیری و تفکر آن‌ها فقط بخش کوچکی از شخصیت آن‌هاست. به دانش آموز کلاس خود کمک کنید تا نقاط قوت شخصی خود را شناسایی کرده و از آن‌ها تجلیل کند.

3. اجازه ندهید که ضعف یک موضوع تابو باشد

در حالی که نمی‌خواهید همیشه در مورد چالش‌ها صحبت کنید، اجازه ندهید آنها به موضوعی تبدیل شوند که همه از آن اجتناب کنند. می‌توانید از اعضای خانواده‌تان به عنوان مثال برای فرزندتان استفاده کنید: «پدر در درست کردن چیزهایی که خراب می‌شوند عالی است. اما در درست کردن شام چندان عالی نیست». همچنین می‌توانید از حیوانات خانگی خانوادگی به عنوان مثال‌های خنده‌دار استفاده کنید: “سگ با شما خیلی احساس راحتی دارد، اما با گربه همسایه خیلی خوب نیست.”

4. علایق فرزندتان را پرورش دهید

به بچه‌ها یادآوری کنید که در چه چیزی خوب هستند. به آن‌ها اجازه دهید از تعریف‌هایی که دیگران به آن‌ها می‌کنند، زمانی که در اطراف نیستند بدانند: «معلم هنر شما گفت که او واقعاً تحت تأثیر خلاقیت شما قرار گرفته است. آیا هنر واقعا برای شما سرگرم کننده است؟ آیا می‌خواهید به یک موزه هنری بروید یا در کلاس‌های هنری بیشتری شرکت کنید؟» شنیدن اینکه دیگران چگونه برای آن‌ها ارزش قائل هستند می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا از نقاط قوت خود بیشتر آگاه شوند.

5. اجازه دهید فرزندتان چیزهای جدید را امتحان کند

بچه‌هایی که تفاوت‌های یادگیری و فکری دارند ممکن است به دلیل ترس از شکست نخواهند چیزهای جدیدی را امتحان کنند. اما انجام انواع فعالیت‌ها می‌تواند به کودک شما کمک کند تا از توانایی‌های خود آگاه شود.

به بچه‌ها اطمینان دهید که مجبور نیستند همه چیز را دوست داشته باشند یا در آن خوب باشند. کشف و شناخت علایق جدید برای آن‌ها مهمتر است. فعالیت‌های فوق برنامه را در نظر بگیرید. این فعالیت‌ها می‌تواند به کودک شما در ایجاد عزت نفس کمک کند.

درباره خودآگاهی، یک عامل کلیدی هوش هیجانی بیشتر بیاموزید. همچنین می‌توانید در مورد صحبت با فرزندتان در مورد نقاط قوت و ضعف بیشتر بیاموزید.

کودکان در حال رشد به یک طرز فکر رشد نیاز دارند

نحوه برخورد فرزند شما با یک چالش جدید می‌تواند تأثیر زیادی بر موفقیت آینده او داشته باشد. این طرز فکر نامیده می‌شود و یک طرز فکر رشد  به ایجاد انعطاف پذیری به عنوان یک مهارت اجتماعی برای بچه‌ها کمک می‌کند. تغییر طرز فکرتان می‌تواند به سادگی یادآوری به فرزندتان باشد که وقتی در مدرسه با شکست مواجه می‌شود، می‌تواند راه‌های جدید را امتحان کنند.

خودآگاهی کودکان راهی برای درک مهارت‌های چندگانه زندگی!

در این مقاله درباره اهمیت آموزش خودآگاهی به کودکان صحبت کردیم و نکاتی را برای افزایش خودآگاهی در دوران کودکی نام بردیم. یادگیری مهارت‌های خودآگاهی نیاز به دانش و همراهی یک مربی متخصص دارد. در همین راستا می‌توانید با مجموعه سینرژی ارتباط بگیرید.

مجموعه سینرژی با مدیریت مهندس حسین قریب گرکانی با استفاده از سه ابزار تلفیقی کوچینگ، منتورینگ و ذهن آگاهی به ارائه خدمات مشاوره‌ای آموزشی می‌پردازد. استراتژی و هدف مجموعه سینرژی، آگاه‌سازی جمعی و تولید محتوایی درست و استاندارد در زمینه توسعه فردی و سبک زندگی عموم مردم جامعه است. شما می‌توانید از خدمات آموزشی سینرژی در جهت توسعه زندگی و کسب و کار خود استفاده کنید.

برای دریافت مشاوره آنلاین و حضوری و ثبت نام در دوره‌های باشگاه و مدرسه سینرژی از طریق راه‌های ارتباطی زیر با کارشناسان مجموعه ارتباط برقرار کنید:

  • شماره تلفن: 09909777798
  • ارسال پیام به تلگرام 09909777798 با آی دی @Synergyscchool
  • پیج اینستاگرام سینرژی با آدرس: @30nergy.school
  • گروه تلگرامی باشگاه سینرژی با آدرس:club

تیم پشتیبانی مجموعه سینرژی از ساعت 8 صبح تا 5 بعداز ظهر پاسخگوی شما کاربران هستند.

پرسش‌های پرتکرار در زمینه آموزش خودآگاهی به کودکان

خودآگاهی چیست و چرا مهم است ؟

خودآگاهی به معنای به عنوان یکی از شایستگی‌های اصلی یادگیری عاطفی اجتماعی، توانایی شناخت دقیق احساسات، افکار و ارزش‌های خود و نحوه تأثیر آنها بر رفتار است.

چرا آگاهی کودک مهم است؟

تشویق کودکان به خودآگاهی از سنین پایین می‌تواند به آنها کمک کند تا اعتماد به نفس خود را افزایش دهند و یاد بگیرند که چگونه احساسات خود را مدیریت کنند. والدین و معلمان باید بر کمک به کودکان برای آگاهی از نقاط قوت و ضعف خود تمرکز کنند و همچنین تشخیص دهند که چه زمانی به حمایت یا راهنمایی دیگران نیاز دارند.

آیا خودآگاهی مهارت خوبی است؟

به نظر می‌رسد که خودآگاهی به آخرین کلمه کلیدی مدیریت تبدیل شده است. تحقیقات نشان می‌دهد که وقتی خود را به وضوح می‌بینیم، اعتماد به نفس و خلاقیت بیشتری داریم. ما تصمیمات درست‌تری می‌گیریم، روابط قوی‌تری ایجاد می‌کنیم و ارتباط موثرتری برقرار می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *