امتحانات ورودی یک مرحله ضروری در سیستمهای آموزشی در سراسر جهان است. مدارس و دانشگاههای همه سطوح از آزمون ورودی برای تعیین اینکه آیا دانش آموزان واجد شرایط پذیرش در دوره، مدرسه، کالج یا دانشگاه هستند یا خیر، استفاده میکنند. اغلب، فشار زیادی بر دانشآموزان وارد میشود تا در آزمونهای ورودی موفق شوند. اقداماتی وجود دارد که میتوان روند درس خواندن را طبق برنامه تسهیل کرد. البته دورههایی در همه سطوح برگزار میشود که ممکن است شرایط مالی و زمانی شرکت در این دورهها برای همه دانش آموزان مهیا نباشد. به همین منظور در سایت 30nergy به مواردی با عنوان برنامه ریزی برای کنکور اشاره میکنیم تا با دنبال کردن این مراحل بتوانید نتیجه مطلوبی به دست بیاورید.
برنامه ریزی برای کنکور؛ قدم به قدم تا موفقیت
- به محض ثبت نام، تاریخ آزمون را در تقویم خود علامت بزنید. احتمالاً از قبل به خوبی میدانید که باید در آزمون ورودی شرکت کنید و میتوانید خیلی زود در آن ثبت نام کنید. به محض ثبت نام در آزمون، تقویم یا دستور کار خود را علامت گذاری کنید تا بتوانید برنامه ریزی کنید که چقدر زمان برای آماده شدن برای خود اختصاص دهید.
- تصمیم بگیرید که چقدر زمان برای مطالعه و آماده سازی اختصاص میدهید. بر اساس مدت زمانی که تا امتحان دارید و شناخت روحیات و احوالات و ویژگیهای شخصی خود، تصمیم بگیرید که چقدر زمان برای آماده شدن در اختیار خود قرار میدهید. اکثر دانش آموزان بین ۳ تا ۶ ماه زمان میخواهند تا قبل از امتحان آماده شوند. مقدار زمانی که میخواهید صرف کنید، کاملاً شخصی است و نباید با مدت زمات هیچکس مقایسه یا تطبیق داده شود. به برنامه خود قبل از امتحان فکر کنید: آیا تعطیلاتی وجود خواهد داشت؟ آیا خانواده شما سفری برنامه ریزی کردهاند؟ برنامه مدرسه شما چگونه خواهد بود؟ مقداری از زمان مطالعه را انتخاب کنید که با برنامههای شما مطابقت داشته باشد. به طور کلی، بهتر است برای هر روزی که برای مطالعه بیش از حد شلوغ هستید، زمان بیشتری را برای انطباق خود با برنامه ریزی اختصاص دهید.
- یک تقویم یا برنامه از ماهها یا هفتههای قبل از امتحان تهیه کنید. در این تقویم شما تمام روزهایی را که قصد مطالعه دارید و همچنین تمام روزهایی را که قصد دارید به خود استراحت دهید، مشخص میکنید.
- روزهایی را که از قبل برنامه ریزی شدهاند، مانند کار، یک رویداد ورزشی، یک سفر یا یک رویداد اجتماعی، علامتگذاری کنید تا بتوانید هنگام برنامهریزی جلسه مطالعه خود برای آن روز، آن را در نظر بگیرید.
- به روزهایی که میخواهید به خود استراحت دهید، توجه کنید. شاید تصمیم بگیرید که میخواهید یک روز در هفته به خود استراحت دهید، حداقل تا هفتههای نزدیک به امتحان. مثلاً به نوعی آن روزها را با نوشتن «روز تعطیل» یا «روز استراحت» مشخص کنید.
- در نظر بگیرید که چقدر در روز میخواهید و میتوانید مطالعه کنید. کنکور مهم است و شما میخواهید زمان زیادی را به مطالعه اختصاص دهید. با این حال، شما تعهدات و اتفاقات دیگری نیز در زندگی خود دارید. تصمیم بگیرید که هر روز چه مقدار زمان را به طور واقع بینانه میتوانید برای مطالعه صرف کنید.
- شاید بتوانید هر روز یا بیشتر روزها ۴ تا ۶ ساعت را به مطالعه اختصاص دهید. از طرف دیگر، شاید برنامه شما به دلیل یک کار پاره وقت یا یک برنامه ورزشی کمی دیوانه کننده باشد و در برخی روزها کمتر از ۲ ساعت وقت داشته باشید. برای همین هم تا جایی که میتوانید برای زمان استراحت برنامه ریزی کنید که در صورت این تطبیقها، لطمهای به مجموع ساعات برنامه ریزی وارد نشود.
- برنامه ریزی کنید که چگونه میخواهید دروس خود را مرور کنید. آزمونهای ورودی معمولاً تمام دانشی را که در کل دوران تحصیل خود تا آن مرحله به دست آوردهاید ارزیابی میکنند، مگر اینکه برای یک دوره خاص باشد که در آن تمام دانش شما را در مورد آن موضوع ارزیابی میکنند. نتخاب و چیدمان آنچه برای امتحان نیاز است، میتواند سخت باشد، اما ضروری است.
- ممکن است تمرکز بر موضوعاتی که بیشتر با آنها درگیر هستید، بسیار سودمند باشد. اما مرور همه چیزهایی که تا به حال آموختهاید، خسته کننده و احتمالا غیرممکن خواهد بود. در عوض، به نقاط قوت خود اطمینان داشته باشید و بر روی نقاط ضعف خود تمرکز کنید تا دروس مهم را مرور کرده و ضعفها را بهبود ببخشید.
- همه موضوعات یا موضوعاتی را که ممکن است در امتحان مطرح شود، در نظر بگیرید و آنها را به ترتیب منطقی سازماندهی کنید. این میتواند به ترتیب زمانی، متوالی یا با روش دیگری باشد.
- سعی کنید از دوستانی که قبلاً در آزمون ورودی شما شرکت کردهاند، اطلاعاتی در مورد موضوعاتی که در آزمون آنها مطرح شده است، بپرسید. احتمالاً دیدگاه شما یکسان نخواهد بود، اما بینش آنها میتواند به شما کمک کند تا موضوعات بررسی خود را متمرکز کنید.
- تقویم خود را مرور کنید و هر روز را با آنچه قصد مطالعه دارید تا مباحث تمام شوند، علامت بزنید. این نوع برنامه ریزی، شما را از اتلاف وقت برای تصمیم گیری در مورد آنچه در ادامه راه برای مطالعه باقی مانده، نجات میدهد. چرا که میدانید همهی مباحث را در تقویم خود گنجاندهاید.
بیشتر بدانید: انگیزه برای درس خواندن؛ راهکارهایی برای یادگیری مؤثر
تمرین تکنیکهای آرامش بخش
- مثبت بیاندیش. با نزدیک شدن به امتحان، فکر مثبت در مورد نتیجه واقعاً مفید خواهد بود. مثبت اندیشی به شما انگیزه و انرژی میدهد تا بهترین کار را انجام دهید. با تمرین خودگویی مثبت، به مثبت اندیشی عادت کنید. همانطور که در مورد کنکور پیش رو فکر میکنید، با خود ملایم و دلگرم کننده باشید. یک قانون سرانگشتی خوب این است که با خود همانطور صحبت کنید که دوست دارید با دیگران با شما آنگونه صحبت کنند.
- اگر فکر منفی به ذهنتان خطور کرد، وقت بگذارید و منطقی درباره آن فکر کنید. با افکار مثبت در مورد خودتان آن را کنار بزنید. به عنوان مثال، اگر با خود فکر میکنید، “این خیلی پیچیده است و اصلاً از آن سر درنمیآورم”، میتوانید آن را با این فکر رد کنید: “بله، چالش برانگیز است، اما من آن را از زاویهای جدید امتحان خواهم کرد.”
- از بحران سازی خودداری کنید. فاجعه سازی زمانی است که شما به طور غیرمنطقی معتقد باشید که وضعیتی به مراتب بدتر از آن چیزی است که نشان میدهد. همانطور که برای امتحان ورودی خود آماده میشوید، داشتن افکاری از این قبیل، اجتناب ناپذیر و وسوسه انگیز خواهد بود: “من در این امتحان موفق نمیشوم، به این معنی که به دانشگاه نخواهم رفت و سپس یک بزرگسال موفق نخواهم شد.
- فاجعه سازی واقعاً فرصتهای شما را در چندین زمینه زندگی محدود میکند، زیرا شما را به جای «پیشگویی خودشکوفایی» به شیوهای منفی آماده میکند. اگر به خود بگویید که به اندازه کافی خوب نیستید که در امتحان ورودی قبول شوید، احتمال زیادی وجود دارد که واقعاً این کار را انجام دهید. زیرا مدت زیادی به خود گفتهاید که برای قبولی در آزمون، خوب نیستید.
بیشتر بخوانید: کوچینگ چیست؛ چرا همه به کوچ نیاز داریم؟
پرسشهای پرتکرار در زمینه برنامه ریزی برای کنکور
قبل، حین و بعد از کنکور چه باید کرد؟
- برنامه مطالعه خود را ایجاد کنید و به آن پایبند باشید.
- نقاط قوت و ضعف خود را ارزیابی کنید.
- استراتژی بررسی و مطالعه خود را برنامه ریزی کنید.
- فقط از کتابهای مرتبط استفاده کنید.
- حفظ نکنید؛ مفاهیم را با فهمیدن، درونی کنید.
- به برگههای آزمون سال قبل پاسخ دهید.
- در استراتژی بررسی و مطالعه خود خلاق باشید.
- سالم بخورید تا سالم فکر کنید.
آیا اماده شدن برای کنکور برای همه افراد یکسان است؟
خیر باتوجه به محیط و سبک زندگی و ویژگیهای فردی، متفاوت خواهد بود.
آیا تمرینهای آرامش ضرورت دارد؟
بله. آرام سازی درون کمک میکند تا روند مطالعه و ثبات ادراکی، بهتر پیش رود.