اگر فکر میکنید که فرزند شما به طور طبیعی از استعدادهایی برخوردار است، باید به دنبال ویژگیهای آن بگردید. کودکان به طور طبیعی در زمینههای مختلف دارای استعدادی هستند. این استعدادها فقط در زمینه تحصیلی نیست، بلکه کودکان تیزهوش، اغلب ویژگیهای مشابهی نظیر حافظه عالی، دایره لغات بالا، حساسیت بالا را نیز دارند.
استعدادها موجب کنکجاوی شدید کودکان میشود تا آنها را به سمت علایق خود حرکت دهد. اگر در سنین پایینتر این استعدادها شناسایی شوند میتواند مسیر زندگی کودکان را در آینده تغییر دهد. در ادامه همراه مجموعه سینرژی بمانید تا به بررسی استعداد یابی کودکان بپردازیم و چگونگی کشف آنها را برای شما بیان کنیم.
استعدادها و علایق فرزندتان را کشف کنید؛ مراحل اصلی که باید از آن مطلع شوید!
استعدادی که درون کودکان نهفته شده گاهی اوقات به سختی قابل شناسایی است. آنها به چیزهای زیادی علاقهمندند و گاهی اوقات تمرکز بر یک موضوع برایشان مشکل است. در نتیجه ممکن است استعدادی که کودک دارد، آشکار نشود. به همین دلیل توجه والدین به رشد و شکوفایی تواناییهایی که در فرزندانشان نهفته، اهمیت بسیاری دارد. در ادامه مراحل مهم برای استعداد یابی کودکان را برای شما شرح میدهیم.
مرحله1؛ فرزند خود را برای بسیاری از فعالیتهای فوق برنامه ثبت نام کنید!
از فرزندتان بخواهید تا فعالیتهای بسیار متفاوتی را کشف کند و درگیر آنها شود. این روش از بهترین راهها برای کشف تواناییهای فرزندتان است. شما میتوانید این روش را از راههای رسمی و غیر رسمی انجام دهید. به این ترتیب، نه تنها میتوانید عملکرد فرزندتان را در موقعیتهای مختلف مشاهده کنید، بلکه میتوانید ببینید که فرزندتان به چه چیزی بیشتر علاقه دارند. در نظر بگیرید که فرزند خود را برای فعالیتهای ورزشی، هنری و فکری ثبتنام کنید. اطمینان حاصل کنید که فرزندتان با همسالان و دوستان خود در سطوح مختلف فرهنگی و اجتماعی-اقتصادی معاشرت میکند.
مرحله 2؛ کودک خود را در حال بازی مشاهده کنید!
زمانی را به تماشای بازی کودک خود اختصاص دهید و چگونگی بازی کردن کودکان خود را به صورت دقیقی مشاهده کنید. تصور نکنید که بازی فرزندتان بیاهمیت و بیمعنی است. کودک به گونهای رفتار و بازی میکند که ممکن است طبیعت، علایق فردی، هوش و تواناییهای متفاوت را منعکس کند. وقتی فرزند خود را مشاهده میکنید، از کارهای جالبی که هنگام بازی انجام میدهد، دفترچهای تهیه کنید.
ویژگی بازی کودک شما چیست؟ آیا او متفکر و عمدی است یا دراماتیک و احساساتی است؟ این دفترچه میتواند بینش خوبی در مورد تواناییهای او به شما بدهد.درباره ارتباط موضوع و شغلی که فرزندتان انجام میدهد فکر کنید. اگر فرزندتان دوست دارد لگوهایش را بر اساس رنگها دستهبندی و ساختمانش را تا کوچکترین جزئیات برنامهریزی کند، شاید او تواناییهای سازمانی طبیعی دارد.
بیشتر بخوانید: کوچینگ برای کودکان؛ جامعهای پر نشاط با کودکانی سالم
مرحله 3 : با فرزند خود در مورد آنچه دوست دارد انجام دهد، صحبت کنید!
اغلب اوقات، فرزند شما بهترین بینش را در مورد تواناییهای خود بیان میکند. این واقعیت را نادیده نگیرید که فرزند شما ممکن است، استعدادهایش را بهتر از هر کس دیگری بشناسد. حداقل، فرزند شما علایق خود که اغلب به اندازه استعداد طبیعی مهم هستند را می شناسد. از فرزندتان بپرسید که به نظر او در چه دروس آکادمیک بهترین است و از چه موضوعاتی بیشتر لذت میبرد.
مطمئن شوید که بین لذت و استعداد تفاوت قائل شدهاید. از فرزندتان بخواهید تا علایق و مهارتهای خود در رشته ورزشی را برای شما شرح دهد. همچنین نظر فرزندتان درباره هنر و مهارتهای او در رشتههای هنری را بدانید. فرزند شما ممکن است نتواند بیان کند که در چه چیزی خوب است. با این حال، اگر او از فعالیتهای خاصی لذت میبرد، ممکن است به استعدادی اشاره کند که او از آن بی خبر است.
استعدادیابی کودکان با توجه به نوع هوش، آشنایی با انواع هوش!
حال بهتر است با انواع هوش آشنا شوید تا بدانید که کودکتان از کدام هوش بیشتر استفاده میکند. در ادامه هر یک از انواع هوشها را برای شما بررسی میکنیم:
- هوش بصری – فضایی
- هوش بین فردی
- هوش درون فردی
- هوش منطقی-ریاضی
- هوش زبانی
هر یک از این هوشها دارای ویژگیهای متفاوتی است که هر خانوادهای باید برای استعدادیابی کودک خود از آن باخبر شود.
توانایی بصری-فضایی کودک، علاقه به طراحی و معماری!
افرادی که توانایی بصری و فضایی بالایی دارند ممکن است در انواع دیگر فعالیتها برتری نشان ندهند. آنها زمانی که بر فعالیتهایی بصری تمرکز میکنند، میدرخشند. افرادی با این نوع هوش را میتوان در مسیرهای شغلی خاصی ردیابی کرد که در آن میتوانند بسیار موفق شوند. برای داشتن توانایی بصری باید به نکات زیر توجهای فراوان کنید:
- آیا فرزند شما دوست دارد چیزهایی طراحی کند؟
- کودک شما ممکن است از فعالیتهایی لذت ببرد که او را قادر سازد تا مدلها یا نمودارها را ایجاد کند.
- فرزند شما ممکن است به عنوان یک معمار یا طراح گرافیک حرفهای نوپا شروع به کار کند.
با این مطالب به راحتی میتوانید به توانایی بصری کودکتان پی ببرید و او را در مسیر آینده همراهی کنید.
بیشتر بدانید: نقاشی کودکان و رمز و رازهایی در اعماق وجود آنها
تواناییهای بین فردی؛ روابط مفید با همسالان!
هوش بین فردی به عنوان توانایی فرد برای اجتماعی شدن و تعامل با افراد دیگر تعریف میشود. همه در این توانایی استعداد ندارند. اگر فرزند شما تواناییهای بین فردی قوی دارد، ممکن است بخواهید او را در برنامههای خاصی ثبت نام کنید که این استعداد را پرورش دهد. برای دانستن استعداد بین فردی کودک باید این نکات را در نظر بگیرید:
- آنها ممکن است از رهبری یا سازماندهی تلاشها لذت ببرند.
- ببینید که آیا فرزند شما به فعالیت های فوق برنامه مانند سازمان ملل متحد یا دولت دانش آموزی علاقه دارد؟
- فرزند شما ممکن است شغلی در زمینه فروش، رهبری و سیاست را برگزیند.
توانایی بین فردی میتواند تاثیر بسیار عالیای در زندگی و توسعه کسب و کار فرزند شما بگذارد.
هوش درون فردی، جهت و راهنمایی درونی!
افرادی با هوش درونفردی در درک خود، عملکرد خوبی دارند و اغلب به دنبال جهت و راهنمایی درونی هستند. کودکان دارای هوش درون فردی بیشتر به صورت درونگرار هستند. معمولا این افراد مانند سایر کودکان به فعالیتهای گروهی یا معاشرتی علاقهای ندارند. در ادامه ویژگیهای افراد هوش درون فردی را برای شما شرح میدهیم:
- اگر فرزند شما هوش درون فردی از خود نشان دهد، ممکن است به یادگیری خودراهبر، خواندن و تحلیل علت و معلولی علاقهمند شود.
- فرزند شما ممکن است یک نویسنده یا متفکر با استعداد شود. در نظر بگیرید که کودکتان را در یک برنامه نویسندگی خلاق ثبت نام کنید و در راهاندازی مجموعهای به تشویق او بپردازید.
- سعی کنید فعالیتهای خودراهبری فرزندتان را ناامید نکنید. آنها ممکن است فقط دنیا را با شرایط خودشان کشف کنند.
- تعیین کنید که آیا فرزند شما یک متفکر منطقی یا ریاضی است.
بهتر است کودکانی که دارای هوش درون فردی هستند را به درستی راهنمایی کنید و آنها را از اهدافشان دلسرد نکنید.
تفکر منطقی یا ریاضی، تفکر سنجیده در کودکان!
متفکران منطقی یا ریاضی اغلب در تفکر خود بسیار سنجیده عمل میکنند. آنها معمولا مسائل را استدلال میکنند. همچنین فعالیتها را محاسبه می و پیامدها را در نظر میگیرند. اگر فکر می کنی که فرزندتان یک متفکر منطقی یا ریاضی است، باید تواناییهای او را پرورش دهید. در ادامه مطالبی برای سنجش تفکر منطقی را ریاضی در کودکان را به شما معرفی میکنیم:
- آیا فرزند شما به معنای انتزاعی فکر میکند؟
- آیا فرزند شما دوست دارد ارتباطات بین اشیا و افراد را کشف کند؟
- کودک شما ممکن است دوست داشته باشد تا چیزهایی را آزمایش کند و مشکلات را حل کند.
- ممکن است فرزند شما شغلی به عنوان دانشمند یا ریاضیدان داشته باشد.
با این مطالب میتوانید از هوش منطقی یا ریاضی کودکان باخبر شوید.
هوش جسمانی-حرکتی؛ مهارت حرکتی در کودکان!
متفکران جسمی- حرکتی، کنترل بالایی بر بدن، هماهنگی دست و چشم و دامنه حرکتی خود دارند. آنها میتوانند ابزارها و اشیاء را با دقت و مهارت کنترل کنند. نکات زیر را در نظر بگیرید:
- آیا فرزند شما دوست دارد اجسامی را با دست بسازد؟
- آیا میتواند از دستان خود با دقت استفاده کند؟
- متفکران جسمی- حرکتی از طریق فعالیت بدنی به خوبی ارتباط برقرار میکنند و یاد میگیرند.
- کودکانی که دارای هوش جسمانی- حرکتی هستند ممکن است بتوانند از دستان خود استفاده کنند و به صورت فیزیکی چیزهایی بسازند. آنها ممکن است جراحان، مکانیکها یا مجسمهسازان بزرگی شوند.
اگر این نکات را در کودکتان مشاهده کردید؛ آنها از مهارت جسمانی خوبی برخوردارند و میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
هوش زبانی کودک؛ تسلط بالا به زبان و کلمات
افراد با هوش زبانی، تسلط بالایی به زبان و کلمات نشان میدهند. آنها میتوانند ایدهها را به خوبی بیان کنند. همچنین با گوش دادن و خواندن یاد میگیرند و اغلب از برقراری ارتباط با دیگران لذت میبرند. سعی کنید هوش زبانی را با یک کودک دردسرساز اشتباه نگیرید. آنها ممکن است فقط سعی در یادگیری یا برقراری ارتباط کنند. در ادامه ویژگیهای کودکان دارای هوش زبانی را به شما معرفی میکنیم:
- کودکانی که زبان آموز هستند معمولا به نوشتن، خواندن شعر، سخنرانی در جمع علاقهمندند.
- فرزند شما ممکن است یک سیاستمدار یا شاعر جوان باشد.
- زبان آموزان را با ثبت نام در فعالیتهایی که در آن مینویسند، میخوانند یا اجرا میکنند، پرورش دهید.
- ارزیابی کنید که آیا فرزندتان هوش موسیقایی دارد یا خیر.
هوش زبانی میتواند به کودک شما کمک کند تا در محیط اجتماعی بهترین عملکرد را از خود نشان دهد.
هوش موسیقایی به چه صورت است؟
افرادی با هوش موسیقایی، به شدت به صدا، ریتم و عوامل شنیداری حساس هستند. آنها اغلب به سمت موسیقی و رشتههای موسیقایی کشیده میشوند. آیا فرزند شما شیفتگی به موسیقی را نشان میدهد؟ آیا کودک شما میتواند آلات موسیقی را با مهارت بنوازد یا با صدای عالی آواز بخواند؟ در نظر بگیرید که فرزندتان را در کلاسهای موسیقی ثبت نام کنید و از او بخواهید به گروهی در مدرسه بپیوندد.
معرفی کتاب در زمینه استعدادیابی، هوشهای چند گانه!
در اوایل دهه 1980، هوارد گاردنر با انتشار کتاب خود با عنوان “نظریه هوش های چندگانه” شروع به تغییر دنیای آموزش کرد. او در ابتدا هفت هوش را پایه گذاری کرد. گاردنر معتقد بود که هر فردی، با تجربه و ابراز هوش در زمینههای مختلف به صورت متفاوت عمل میکند. او مناطق درگیر در مغز را با نقشهبرداری شناسایی کرده است..
برای استعداد یابی کودکان و شناخت هوش آنها با سینرژی همراه شوید!
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با نحوه استعداد یابی کودکان آشنا کنیم. امروزه به دلیل پیشرفت رشتههای مختلف و حرفههای گسترده، انتخاب آنها برای کودکان بسیار سخت است. والدین برای پیشرفت کودک باید آنها را برای شناخت استعداد واقعیشان راهنمایی کنند. شناخت استعداد به کودک این امکان را میدهد تا از مسیر خود منحرف نشود و آیندهای درخشان را برای خود به ارمغان بیاورید. شما میتوانید از اطلاعات این مقاله استفاده کنید و با استعداد کودک خود آشنا شوید. البته لازم به بیان است که بهتر است در این مسیر با متخصصانی ارتباط برقرار کنید.
مجموعه سینرژی با مدریتی جناب آقای حسین قریب گرگانی با تلفیق سه ابزار کوچینگ، منتورینگ و ذهن آگاهی به خدمات مشاورهای و آموزشی میپردازد. این مجموعه در سه زمینه خودشناسی، خودسازی و خودباوری شما را برای توسعه زندگی و شغل خود راهنمایی میکند. شما میتوانید به صورت آنلاین و حضوری در دورهها و مدارس سینرژی شرکت کنید و برای افزایش بهرهوری در کسب و کار و توسعه فردی تلاش کنید.
شما قادرید تا برای دریافت مشاوره آنلاین و حضوری و ثبت نام در دورههای باشگاه و مدرسه سینرژی از طریق راههای ارتباطی زیر با کارشناسان مجموعه ارتباط برقرار کنید:
- شماره تلفن: 09909777798
- ارسال پیام به تلگرام 09909777798 با آی دی @Synergyscchool
- پیج اینستاگرام سینرژی با آدرس: @30nergy.school
- گروه تلگرامی باشگاه سینرژی با آدرس: club30
ساعت کاری سینرژی از 8 صبح تا 5 بعداز ظهر است که میتوانید با کارشناسان این مجموعه ارتباط برقرار کنید.
پرسشهای پرتکرار در زمینه استعدادیابی کودکان!
استعداد کودکان چیست؟
استعداد یک توانایی یا استعداد طبیعی خلاقانه است که مشخصه یک فرد است، هر کودکی استعداد خاص خود را دارد. طرز تفکر، احساس یا رفتار؛ هر بچه ای با استعداد است.
پتانسیل در کودک چیست؟
مردم اغلب به پتانسیل یک کودک به گونه ای اشاره می کنند که گویی چیزی قابل پیش بینی است. با این حال، همانطور که در جای دیگری می نویسم، «پتانسیل واقعاً یک ناشناخته نامرئی است که قابل اندازه گیری نیست. ارزیابی توانایی کودک در هر مقطع زمانی سرنخ های بسیار کمی در مورد پتانسیل او برای موفقیت در آینده ارائه می کند.
چرا استعداد مهم است؟
یک فرد با استعداد برای یک حرفه می تواند به مراتب راحت تر انجام آن حرفه را بیاموزد. استعداد همچنین می تواند با حرفه مرتبط باشد. شایستگی مجموع استعداد با یک مهارت است. این ارتباط منجر به نتایج برتر نسبت به نتایج بدست آمده توسط افرادی می شود که فقط استعداد یا مهارت را جداگانه دارند.