آموزشی, معرفی

کوچینگ چیست؟ چرا همه به کوچ نیاز داریم؟

کوچینگ چیست

کوچینگ به زبان ساده، فرآیندی‌ست که هدف آن بهبود عملکرد است و به جای گذشته یا آینده‌ی دور، بر «اینجا و اکنون» تمرکز دارد. در حالی که مدل‌های مختلفی از کوچینگ وجود دارد، ما در اینجا «مربی به عنوان متخصص» را در نظر نمی‌گیریم، بلکه مربی را به عنوان تسهیل‌کننده‌ی یادگیری در نظر می‌گیریم. جان ویتمور می‌گوید کوچینگ، باز کردن پتانسیل یک فرد برای به حداکثر رساندن عملکرد خود است.

این به افراد کمک می‌کند برای فرآیند یادگیری، نه آموزش. تفاوت بزرگی بین آموزش دادن به کسی و کمک به او برای یادگیری وجود دارد. در کوچینگ، اساساً کوچ به فرد کمک می‌کند تا عملکرد خود را بهبود ببخشد؛ به عبارت دیگر، به آن‌ها کمک می‌کند تا یاد بگیرند. مربیان خوب بر این باورند که افراد همیشه پاسخ مشکلات خود را دارند، اما می‌دانند که ممکن است برای یافتن پاسخ به کمک نیاز داشته باشند. در این مقاله از سایت 30nergy درباره کوچینگ و تفاوت آن با روش‌های مشابه سخن می‌گوییم.

مهارت کوچینگ چیست؟ فرآیندی از جنس خودشناسی

بخش اساسی کوچینگ این است که به افراد کمک کنیم تا یاد بگیرند که صدای درونی را ساکت کنند و به غرایز یا ناخودآگاهشان اجازه دهند تا بر آن مسلط شوند. گاهی این موضوع به معنای پرت کردن حواس است و گاهی در مورد بررسی “بدترین سناریو” و از بین بردن ترس است. کوچینگ شامل این باور است که فرد در درون خود پاسخی برای مشکلات خود دارد. مربی یک متخصص موضوع نیست، بلکه بیشتر بر کمک به فرد برای باز کردن پتانسیل خود متمرکز است. کوچ لزوماً یک فرد تعیین شده نیست؛ هر کسی می‌تواند رویکرد مربیگری را با دیگران، چه همتایان، چه زیردستان اتخاذ کند. “کوچینگ” یکی از سبک‌های رهبری ضروری است که توسط دانیل گولمن شناسایی شده است.  مهارت کلیدی کوچینگ، پرسیدن سوالات درست برای کمک به فرد برای حل مشکلات خود است.

با انواع کوچینگ آشنا شویم

کوچینگ در چند سال گذشته به سرعت تکامل یافته است. به گونه‌ای که امروزه به عنوان یک صنعت و یک حرفه مطرح می‌شود. زمانی کوچینگ یک اصطلاح مبهم بود که بیشتر در مورد بازی‌های ورزشی کاربرد اشت. در حال حاضر، مربیگری در همه‌ی اشکال به بهره‌وری رسیده است. البته همه‌ی مربیان یکسان نیستند؛ انواع مختلف کوچینگ، حوزه‌های تمرکز، رویکردها و موارد استفاده‌ی متفاوتی دارند و همه‌ی انواع کوچینگ به مهارت متفاوتی نیاز دارند و خروجی آن‌ها نیز متفاوت است.

برخی از مربیان بر روی شغل، رشد حرفه‌ای و مربیگری رهبری و مدیریت تمرکز می‌کنند. برخی دیگر از مربیان، متخصصینی هستند که بر روی زمینه‌‌هایی مانند تغذیه، تناسب اندام و تندرستی تمرکز می‌کنند. در اینجا فقط برخی از انواع مختلف مربیگری (هم در داخل محل کار و هم در خارج از آن) آورده شده است.

  • کوچینگ برای کسب و کارها و سازمان‌ها
  • مربی اجرایی
  • مربیگری رهبری
  • مربیگری عملکرد اوج
  • مربیگری تنوع، برابری، شمول، و تعلق (DEIB).
  • مربیگری فروش
  • مربیگری کارکنان
  • مربیگری تیمی و سازمانی
  • مربیگری رشد شغلی
  • مربیگری استراتژی یا کسب و کار
  • مربیگری شرکتی
  • مربیگری اثربخشی ارتباطات
  • مربیگری والدین شاغل
  • مربیگری منابع انسانی
  • کوچینگ برای افراد
  • مربیگری زندگی
  • مربیگری تغذیه
  • مربی خواب
  • مربیگری اثربخشی ارتباطات
  • مربیگری بدنی و سلامتی
  • مربیگری آمادگی ذهنی
  • مربیگری روابط
  • مربیگری تحول‌آفرین
  • مربیگری رشد شغلی
  • مربیگری والدین شاغل
  • مربیگری مالی
  • مربیگری سلامت کل‌نگر

انواع مختلف کوچینگ برای اهداف مختلف رشد شخصی و حرفه‌ای مناسب است. کوچینگ مجازی، طیفی از کوچینگ‌های با کیفیت را برای افراد بیشتری در همه سطوح، مهیا می‌نماید. با کوچینگ مجازی، می‌توانید بدون توجه به محدودیت‌های مکانی یا زمانی، به پیشرفت خود ادامه دهید. گاهی ممکن است از کوچینگ به عنوان یک ابزار مدیریت عملکرد استفاده کنید. مهم نیست که سازمان یا فرد چه نوع کوچینگی را انتخاب کنند، بلکه کیفیت کوچینگ اهمیت دارد. کوچینگ – وقتی با اهداف شما همسو باشد – به تعیین نتایج برای فرد و سازمان کمک بسزایی می‌کند.

اصطلاح “کوچینگ” برای افراد مختلف به معنای چیزهای متفاوتی است، اما به طور کلی در مورد کمک به افراد برای حل مشکلات خود و بهبود عملکردشان است.

مزایای کوچینک چیست ؟ خدمات کوچ برای افراد و جامعه

مزایای کوچینگ بسیار گسترده است. مطالعات مستقل، نشان داده است که فرآیند کوچینگ، منجر به پیشرفت‌های قابل توجهی در توسعه‌ی شخصی و حرفه‌ای می‌شود. در واقع، سبب افزایش در میزان آینده‌نگری، خودآگاهی، خودکارآمدی، تنظیم هیجانی، ارتباط اجتماعی و مدیریت استرس می‌شود. در نهایت، این  موضوع به انعطاف پذیری بهتر، تعادل بین کار و زندگی و هدف می‌انجامد.

کوچینگ برای منعکس کردن رفتارهایی طراحی شده است که در این سه دسته قرار می‌گیرند:

  • رفتارهایی که افراد می‌توانند تغییر دهند.
  • رفتارهایی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر دیگران تأثیر می‌گذارد.
  • رفتارهایی که با رفاه فردی، عملکرد مؤثر، همکاری و رهبری مرتبط است.

مطالعات همچنان نشان داده است که افراد تمایل دارند تا مهارت‌های آمادگی ذهنی را به ترتیب خاصی ایجاد کنند. ایجاد این مهارت‌های اصلی، پایه و اساس شایستگی‌های عمیق‌تر و ظریف‌تر را ایجاد می‌کند. در اینجا نگاهی به برخی دستاوردهای کوچینگ می‌اندازیم:

  1. خودآگاهی

مطالعات اخیر، نشان داد که اولین حوزه‌ی مهم توسعه برای اکثر شرکت‌کنندگان، درون‌نگری است. این یک مهارت اساسی برای پیشرفت شخصی و حرفه‌ای مفید است. پس از ایجاد این امر، اعضاء می‌توانند برای ایجاد بینش عمیق‌تر در مورد نقاط هدف و زمینه‌های رشد در آینده کار کنند.

  1. انعطاف پذیری

با بازخورد و بهبود خودآگاهی، افراد تحمل عوامل مهمی از قبیل استرس را در خود بهبود می‌بخشند. برای مثال، وقتی رهبران انعطاف‌پذیرتر می‌شوند، بهتر می‌توانند با شرایط در حال تغییر یا نامطلوب با موقعیت و موفقیت سازگار شوند. به نوبه‌ی خود، این احتمال فرسودگی شغلی را کاهش می‌دهد و رضایت کلی از زندگی فردی و اجتماعی را بهبود می‌بخشد.

  1.  همکاری

کار در تیمی که در آن همه متعهد به توسعه‌ی شخصی هستند، بسیار جذاب است. افراد بهتر می‌توانند انگیزه‌ها و تعهدات اساسی همه افراد گروه را درک کنند. آن‌ها از کاهش تعارض و افزایش اعتماد به نفس در تصمیم‌گیری سود می‌برند. افراد زمان را بهتر مدیریت می‌کنند و به طور موثرتری به تیم یاری می‌رسانند.

  1. خودکارآمدی

مؤلفه‌های اصلی خودکارآمدی، یادگیری از طریق تجربیات دیگران و تأیید شدن توسط افرادی‌ست که به آن‌ها اعتماد دارید. این عوامل، بلوک‌های کلیدی در رابطه‌ی مربیگری هستند. ایجاد استراتژی برای رسیدن به اهداف و جشن گرفتن این موفقیت‌ها با یک مربی، راه اصلی برای ایجاد اعتماد به نفس در خود است.

  1. ارتباطات

همه‌ی انواع کوچینگ، تأثیر مفیدی بر مهارت‌های ارتباطی دارند. توسعه‌ی مهارت‌های ارتباطی مؤثر می‌تواند به افراد در تمام جنبه‌های زندگی‌شان – چه در محیط خانواده، چه در محیط کار و چه در خارج از آن – کمک کند.

  1. تعادل کار و زندگی

با کوچینگ، افراد برای تعیین اولویت‌های خود وقت می‌گذارند و تلاش می‌کنند تا آن‌ها را بخشی بزرگ‌تر از زندگی‌شان کنند. این موضوع به آن‌ها قدرت می‌دهد تا تعادل کار و زندگی بهتری را حفظ کنند. این افراد تمایل بیشتری به کسب رضایت شغلی و زندگی دارند. این را می‌توان به بهبود مراقبت از خود و همسویی بیشتر با اهداف آن‌ها نسبت داد.

  1. افزایش سلامت روان

د رمسیر کوچینگ و در میان ابعاد دیگر سلامت روان، رضایت از زندگی، هدف و ارتباط اجتماعی بهبود می‌یابد. تنظیم عاطفی، به طور قابل توجهی در مسیر پیشرفت افراد اثرگذار است و به پروژه‌ی فرد موفق جامعه، جامه‌ی عمل می‌پوشاند.

تفاوت کوچینگ با دیگر فعالیت‌های مشابه

اگرچه آموزش، مربیگری، راهنمایی و مشاوره، همگی دارای ویژگی‌ها و مهارت‌های کلیدی هستند، اما با این وجود کاملاً متفاوتند و آگاهی از تفاوت‌ها مهم است. در این مجال به هرکدام از این روش ها نگاهی می‌ندازیم:

تدریس و آموزش

تدریس و آموزش شامل معلم یا متخصصی است که دانش را به دانش‌آموزان خود منتقل می‌کند. اگر چه بهترین معلمان از تکنیک‌های مشارکتی و تعاملی مانند مربیگری استفاده می‌کنند، اما قطعاً معلم درجایگاه داننده قرار می‌گیرد و «پاسخ درست» را می‌داند.

منتورینگ

منتورینگ، شبیه مربیگری است. یک توافق کلی وجود دارد که یک مربی، راهنمایی است که به کسی کمک می‌کند تا سریع‌تر از آنچه که به تنهایی انجام می‌دهد، یاد بگیرد یا پیشرفت کند. در محل کار، مربیان اغلب به طور رسمی با توافق دوجانبه و خارج از زنجیره‌ی مدیریت تعیین می شوند. آن‌ها معمولاً تجربه و تخصص قابل توجهی در خط کسب و کار فردی دارند. یک رابطه مربیگری معمولاً بر آینده، پیشرفت شغلی و گسترش افق‌های یک فرد متمرکز است، برخلاف کوچینگ که بیشتر روی اینجا و اکنون و حل مشکلات یا مسائل فوری تمرکز دارد.

مشاوره

مشاوره به مداخله‌ی درمانی نزدیک‌تر است. بر گذشته تمرکز می‌کند و به فرد کمک می‌کند تا بر موانع و مسائل مربوط به گذشته‌ی خود غلبه کند و به پیش برود. در اینجا، تمرکز ممکن است داخلی یا خارجی باشد.

تفاوت‌های بین کوچینگ با «روش‌های یادگیری» مختلف را می‌توان به صورت زیر، بهینه و خلاصه کرد:

مشاوره منتورینگ کوچ روش
چرا؟ چی؟ چگونه؟ پرسش
گذشته آینده حال تمرکز
غلبه بر موانع روانی توسعه و تعهد به اهداف یادگیری بهبود مهارت‌ها ارزش آفرینی
ایجاد درک  از خود باز کردن افق‌ها افزایش شایستگی هدف

همه چیز درباره‌ی کوچینگ و لزوم آن

در این مقاله بررسی کردیم که کوچینگ می‌تواند به شما در موارد بی‌شماری کمک کند؛ حرفه‌ی شما، تغییری در زندگی شما و ایجاد آمادگی ذهنی شما. چگونه می‌توان یک تصمیم دشوار گرفت یا تغییر پیش رو را هدایت کرد. کوچینگ می‌تواند به شما کمک کند هدف خود را از زندگی و کار شناسایی کنید و بفهمید که می‌خواهید در وضعیت فعلی خود چه چیزی را تغییر دهید و به چه وضعیت مطلوبی برسید. کوچینگ می‌تواند به شما کمک کند که یک نقشه‌ی راه از اهدافتان بسازید تا به شما در پیمودن مسیر موجود تا مطلوب، کمک کند.

پرسش‌های پرتکرار در زمینه‌ی کوچینگ

کوچینگ در یک نگاه چیست؟

کوچینگ یک رویکرد و فرآیند توسعه‌ای برای کار و تعامل با افراد دیگر است. این فرآیند می‌تواند به افراد کمک کند قابلیت‌های شخصی، مهارت‌های بین فردی و ظرفیت درک و همدلی با دیگران را توسعه دهند.

هدف اصلی مربیگری چیست؟

کوچینگ یک مشارکت بین کوچ و مشتری است. کوچ‌ها به مشتریان کمک می‌کنند تا اهداف و مقاصد خود را تعریف کرده و به آنها دست یابند. هدف نهایی کوچینگ، کمک به افراد برای توسعه و بهبود عملکرد است.

فرق مربیگری و آموزش چیست؟

آموزش برای افزایش دانش و مهارت طراحی شده است. کوچینگ برای افزایش خودآگاهی در مورد نگرش، رفتار، انتخاب ها و نیازهای توسعه طراحی شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *