در دنیایی نا آرام و دیوانه وار، یک ذهن آرام ممکن است مانند دوستی به نظر برسد که به ندرت فرصت پیدا کردن او را دارید؛ اما یافتن آرامش ذهنی امکان پذیر است. آرامش ذهن که به عنوان آرامش درونی نیز توصیف میشود، به حالتی از آرام بودن، عدم نگرانی و ثبات در درون انسان اشاره دارد. احساس آرامش درونی میتواند رضایت کلی و احساس خوشبختی را بدون توجه به چالشهایی که با آن روبرو هستید، افزایش دهد. یک چشم انداز آرام میتواند به شما کمک کند در آبهای اغلب متلاطم زندگی، راحتتر حرکت کنید. یافتن آرامش ذهن آنقدرها که به نظر میرسد، چالش برانگیز نیست. در این مقاله از مجله سبک زندگی 30nergy درباره آرامش درون نکاتی را یادآوری میکنیم.
وقتی آرامش ذهنی ندارید چه اتفاقی میافتد؟
به طور کلی و خلاصه، اگر آرامش ذهنی ندارید، ممکن است این موارد را زیاد تجربه کنید:
استرس
ممکن است مدام استرس داشته باشید و احساس کنید که قادر به کنار آمدن با همه چیز در زندگی خود نیستید. ممکن است اغلب از نظر جسمی و عاطفی احساس خستگی کنید. شکستهای جزئی، با همهی ناچیز بودن، ممکن است طاقت فرسا باشند.
ناامنی
ممکن است احساس اعتماد به نفس نداشته باشید و مدام به خود و تواناییهای خود شک کنید. ممکن است به دنبال تایید دیگران باشید و اجازه دهید شادی شما توسط آنها دیکته شود.
اضطراب
ممکن است دائماً در مورد چیزی نگران یا مضطرب باشید که میتواند باعث ایجاد احساس بیقراری یا تنش در شما شود. همچنین ممکن است علائم فیزیکی مانند ضربان قلب سریع، تهوع، لرزش و تعریق را تجربه کنید.
افسردگی
ممکن است از زندگی خود احساس ناراحتی کنید و احساس گناه، شرم، درماندگی یا ناامیدی داشته باشید. ممکن است متوجه شوید که از دیگران کناره گیری میکنید و نمیخواهید کارهایی را انجام دهید که زمانی از آنها لذت میبردید. همچنین ممکن است احساس خستگی کنید، در خوابیدن مشکل داشته باشید و تغییرات وزن را تجربه کنید.
درگیری
ممکن است در روابط خود در خانه، محل کار، مدرسه یا در میان حلقه اجتماعی خود دچار تنش و درگیری شوید.
بیشتر بخوانید: کوچینگ چیست و چرا همه به کوچ نیاز داریم؟
نشانههای داشتن آرامش درونی و ذهنی
آرامش درونی، در عدم اضطراب یا احساس رضایت توصیف میشود؛ آرامش ذهن میتواند به شما کمک کند در میان هرج و مرجهای متعدد روزمره، احساس آرامش و تمرکز داشته باشید. برخی از نشانهها و ویژگیهای آرامش روانی عبارتند از:
· در پوست خود احساس راحتی کنید و با خودتان راحت باشید.
· توانایی مقابله با استرسهای جزئی روزانه را در مسیر خود داشته باشید.
· از زندگی خود راضی باشید و شرایط را همانطور که هست، بپذیرید.
· احساس اطمینان میکنید که میتوانید هر چیزی را که برایتان پیش میآید، مدیریت کنید.
· همدلی با دیگران و توانایی ایجاد روابط سالم را در خود حس کنید.
· برای خوشبختی خود به تایید دیگران وابسته نباشید.
· به زندگی، نگرشی آرام و مثبت داشته باشید.
بیشتر بدانید: مراقبه چیست و چگون میتوان از آن نتیجه گرفت؟
نکات لازم برای دست یافتن به آرامش درون
شما میتوانید آرامش خاطر را از طریق موارد زیر به دست آورید:
· پذیرفتن چیزی که قابل کنترل نیست.
· بخشیدن خود و دیگران.
· تمرکز بر اینجا و اکنون.
· یادداشت افکار و احساسات خود.
این نکات را در هر زمان و هر مکان برای شروع در نظر بگیرید:
1. چیزهایی را که نمیتوانید تغییر دهید یا کنترل کنید، بپذیرید.
شما در واقع نمیتوانید ذهن خود را کنترل کنید و به سادگی به آن بگویید: «آرامتر باش.» همانطور که نمیتوانید زندگی را کنترل کنید. زندگی، غیر قابل پیشبینی است. هر از گاهی، چالشهای مختلفی ظاهر میشوند که روال روزانهتان را پیچیده میکنند و شما را مضطرب، خسته یا حتی میترسانند. کاملاً طبیعی است که در مورد بیماری والدین خود نگران باشید یا بخاطر از دست دادن شغل اخیر خود احساس ناامیدی و عصبانیت کنید. اما وقتی روی آن احساسات تثبیت میشوید، آنها در نهایت میتوانند تسلط پیدا کنند و آرامش شما را به هم بزنند و کنار آمدن را دشوارتر کنند. نادیده گرفتن این احساسات برای ادامه دادن کارها معمولاً کمکی نمیکند. احساسات سرکوب شده میتوانند تشدید شوند و باعث شوند که شما به مراتب کمتر آرامش داشته باشید.
همچنین میتوانید با یادآوری به خود، چارچوببندی مجدد شناختی را تمرین کنید:
· آنچه در حال حاضر اتفاق میافتد، تا ابد ادامه نخواهد داشت. در ضمن، من تمام تلاشم را برای تغییرش میکنم.
· این وضعیت سختی است، اما من میتوانم از آن عبور کنم.
· در حال حاضر احساس بدبختی میکنم، اما همیشه این احساس را نخواهم داشت.
بدون آرامش خاطر، ممکن است در نهایت متوجه علائم اضطراب و استرس شوید، از جمله:
· اختلالات خواب
· دردها
· خستگی و انرژی کم
· ناراحتی معده
· عصبانیت یا تحریک پذیری
· مشکل در تمرکز
· تنش یا تعارض در رابطه
یافتن آرامش از درون، لزوماً از علائم اضطراب یا افسردگی جلوگیری نمیکند. با این حال، فقدان آن میتواند ناراحتیهای روحی و روانی را بدتر کند.
2. بخشش را سرلوحه زندگی قرار دهید
وقتی کسی به شما ظلم میکند یا با شما ناعادلانه رفتار میکند، احساس آسیب، حتی عصبانیت، پاسخی قابل درک و کاملاً طبیعی است. با این حال، نگه داشتن کینهها یا چیزهای کوچک، دشمنی برای یافتن آرامش درونی است. نگه داشتن احساسات خشم، ناامیدی یا رنجش، انرژی عاطفی زیادی میگیرد و میتواند به علائم آسیب جسمی و روانی کمک کند، از جمله:
· سلامت ضعیف قلب
· مشکلات خواب
· ناراحتی معده
· افسردگی
· اضطراب
3. مراقبه و ذهن آگاهی را تمرین کنید
پذیرش، دشوارتر از چیزی است که تصور می کردید؟ گاهی یک ابزار راهنمایی میتواند رها کردن افکار ناراحت کننده را آسانتر کند. شواهد حاکی از آن است که مدیتیشن و تمرینات دیگر ذهن آگاهی، میتواند آگاهی بیشتر از لحظه حال را افزایش دهد، خواه شادی باشد یا درد. به طور کلی، به شما کمک میکند تا با ناراحتی عاطفی کنار بیایید. ذهن آگاهی، بخش مهمی از مراقبه بودایی را تشکیل میدهد. بودیسم خود آرامش درونی را به عنوان یک جنبه اساسی رفاه میداند. اگر با مفهوم نیروانا آشنا هستید، ممکن است بدانید که اغلب برای توصیف حالت سرخوشی یا سعادت از آن استفاده میشود. اما در بودیسم، این هدف نهایی نوعی آرامش درونی را منعکس میکند؛ آرامشی که در غیاب رنج و میل به وجود میآید.
4. برای خود وقت بگذارید
گاهی صرف زمان مناسب برای تنهایی میتواند به نفع سلامتی شما باشد. چرا تنهایی را امتحان نکنیم؟ تنهایی این فرصتها را به شما میدهد:
· به ارزشهای شخصی فکر کنید.
· هویت خود را کشف کنید.
· دوباره با نیازهای خود ارتباط برقرار کنید.
· مرزهای خود را دوباره ارزیابی کنید.
· جنبه خلاق خود را در آغوش بگیرید.
· از سرگرمیهای مورد علاقه خود لذت ببرید.
· تمرین مدیتیشن را شروع کنید.
هر یک از این فعالیتها میتواند با کمک به شارژ مجدد، آرامش و تمرکز بر نیازهای شخصیتان، آرامش ذهن را در زندگی روزمره افزایش دهد.
5. به طبیعت اهمیت دهید
آیا زمانی که نیاز به استراحت از کار روزانه دارید، به سمت درختان یا دریا میروید؟ تحقیقات فراوانی از غرایز شما پشتیبانی میکند. محیطهای طبیعی، به ویژه فضاهای سبز، میتوانند پریشانی عاطفی را کاهش دهند و احساس آرامش درونی و آرامش ذهن را تقویت کنند. گذراندن وقت در طبیعت میتواند به شما کمک کند تا آرامش خاطر داشته باشید:
· کنترل ذهن در بخشهای نگرانی، خشم یا ترس.
· کاهش استرس و ترویج آرامش.
· کاهش خطر ابتلا به افسردگی و سایر شرایط سلامت روان.
· تقویت احساس مهربانی و ارتباط اجتماعی.
· بهبود توجه و تمرکز.
6. خودمراقبتی را تمرین کنید
بسته به نیاز شما، خودمراقبتی میتواند اشکال مختلفی داشته باشد:
جسمانی:
خودمراقبتی فیزیکی شامل مراقبت از بدن با اطمینان از استراحت، تغذیه و ورزش کافی است.
عاطفی
از نظر احساسی، مراقبت از خود میتواند مانند تعیین مرزهایی با افراد در زندگی برای محافظت از خود باشد. همچنین میتواند به معنای خاموش کردن خودگویی منفی باشد.
اجتماعی
گذراندن وقت با عزیزان، بخش مهمی از مراقبت از خود است. خودمراقبتی اجتماعی همچنین میتواند شامل حذف افراد یا فعالیتهای اجتماعیای باشد که انتظارات شما را برآورده نمیکند.
فکری
خودمراقبتی فکری میتواند شامل خواندن کتابهای بیشتر یا فعالیتهای فکری دیگری باشد که از آنها لذت میبرید. مثلاً هر روز جدول کلمات متقاطع را انجام دهید یا زمانی را به سرگرمی جدید اختصاص دهید.
معنوی
خودمراقبتی معنوی میتواند شامل مراقبه، توجه به لحظه حال، گوش دادن به موسیقی یا انجام اعمال مذهبیای باشد که به آن اعتقاد دارید.
شخصی
این شکل از خودمراقبتی شامل انجام کارهایی است که از آن لذت میبرید، مانند پیاده روی در طبیعت، یک حمام آرامبخش، رقصیدن، معاشقه، سکس یا حتی پختن غذایی که دوست دارید.
آرامش درون، مقدمه سلامت جسم
کار بر روی یافتن آرامش ذهنی میتواند به شما کمک کند تا با انعطاف پذیری و استحکام عاطفی بیشتری از دریاهای مواج زندگی عبور کنید. در حالی که آرامش روحی و روانی بیشتر، اغلب یک شبه اتفاق نمیافتد. ارائه مهربانی و شفقت به خود در طول مسیر، در احساسات شما تفاوت قابل توجهی ایجاد میکند. به یاد داشته باشید که صبر و بردباری نیز نقش مهمی در رسیدن به آرامش درون ایفا میکند.
پرسشهای پرتکرار درباره آرامش درون
آرامش روانی یعنی چه؟
آرامش ذهنی دقیقاً به این معناست که به نظر میرسد: حالتی که در آن مغز شما آرام و آسوده است و نگران نیست. این عبارت رایج، احساس آرامش یا حالت رضایت بیدغدغه را توصیف میکند که دستیابی به آن، چندان کار آسانی نیست.
آیا آرامش درون، آرامش ذهنی است یا بخشی از ذهن؟
به سادگیِ جملات این مقاله در عین اهمیت فکر کنید و به یاد داشته باشید: آرامش ذهن یک حالت مثبت آرامش است که روی تمام ابعاد ذهن تاثیر میگذارد، نه بخشی از ذهن. اتفاقاً از حیث همین سیطره و گستره است که تا این اندازه مهم است.
آرامش درونی در مقابل شادی، کدام یک مهمتر است؟
خوشبختی نمیتواند برای همیشه باقی بماند، در حالی که آرامش برای همیشه باقی میماند. سطح شادی را میتوان اندازهگیری کرد، اما آرامش را نمیتوان اندازهگیری کرد. خوشبختی، حالت رضایت است، در حالی که آرامش، همان احساس رضایت است. وقتی آرامش و شادی را با هم مقایسه میکنید، چیزی که خواهید یافت، این است که آرامش احساسی اصیلتر، قویتر و ماندگار از شادی است. شما میتوانید در عین تجربهی احساس غم، احساس آرامش را هم تجربه کنید.