زمانی که اصطلاح پادکست برای اولین بار مطرح شد شاید خیلیها با معنای آن آشنایی چندانی نداشتند. اما پس از رواج این شاخه از هنر بسیاری از افراد با استعدادهای گوناگون موضوعاتی را برای تبدیل شدن به پادکست برگزیدند. رفته رفته پادکست در سبد علاقههای بسیاری از مردم دنیا به ویژه ایرانیان قرار گرفت و همه در بخشی از روز به شنیدن پادکستهای گوناگون میپردازند. در این مقاله از سایت 30nergy درباره بهترین پادکست های فارسی صحبت کرده و 18 پادکست برتر را به شما معرفی میکنیم.
بهترین پادکست فارسی؛ شنیدن این صداها را از دست ندهید
تعداد پادکستها در زمینههای متفاوت بسیار است. ما میخواهیم در این مقاله 18 مورد از بهترینها را معرفی کنیم. آنچه در زیر میخوانید حاصل تلاش افراد فرهیختهای است که تصمیم گرفتهاند انتقال دانش را این بار با شنیدن به انجام برسانند. امروزه خیلی از ماها با این پادکستها آشنا هستیم و هر روز هر کدام از ما یکی از این پادکستها را به دیگری معرفی میکنیم.
1-فردوسیخوانی؛ از بهترین پادکست های فارسی
علاقهمندان به شاهنامه حتما امیر خادم را میشناسند. امیر خادم در دانشگاه تورنتو با مدرک دکتری ادبیات تطبیقی تدریس میکند و برای آشنایی بهتر با شاهنامه این پادکست را راه اندازی کرده است. او کارش را در اسفند ۱۳۹۶ آغاز کرد. نوبت پخش این برنامه هفتگی است که در این پادکستها یکی از قصههای شاهنامه خوانده میشود.
2- کتابگرد؛ بهترین پادکست فارسی در مورد کتاب
پادکست فارسی کتابگرد برآن است تا کتابهای مفید را در اختیار علاقهمندان قرار دهد. گوینده این پادکست محسن پور رمضانی است. او هر بار یکی از افراد شناخته شده را به پادکستش فرا میخواند و با آنها درباره کتابهایی که خواندهاند یا در حال خواندن آن هستند سخن میگوید. اجرای این برنامه به صورت دو نفره است. شروع فعالیت این پادکست در آبان 1399 بوده و هر اپیزود آن 75 دقیقه است.
بیشتر بخوانید: پادکست روانشناسی؛ صداهایی برای توسعه فردی
3- پادکست فارسی هوپوکست
هوپوکست پادکستی درباره توسعه فردی است .شنیدن این پادکست به شما کمک میکند تا نسخه بهتر خودتان را پیدا کنید. در این پادکست هربار با یکی از جنبههای شخصیت انسان آشنا میشوید. این برنامه صوتی بهمنظور بهبود حالت روانشناسی است و شما را در این مسیر راهنمایی میکند. مدت هر اپیزود 30 دقیقه است و در میانه این اپیزود آیتمهایی با موسیقیهای شنیدنی پخش میشود.
4- رادیو تراژدی؛ صدایی از زندگی شخصیتهای بزرگ اما کمتر شناخته شده
رادیو تراژدی از شهریور ۱۳۹۹ آغاز شد و هر ماه یک اپیزود درباره داستان زندگی شخصیتهایی منتشر میکند که کمتر شناخته شده است و اطلاعات کمی از آنها در فضای مجازی وجود دارد. این داستانها تحقیقات زیاد و برپایهای منتشر میشوند.
5- پادکست بیپلاس؛ راهی برای آشنایی با کتابها
اردیبهشت ۱۳۹۷ علاقهمندان به شنیدن پادکست با بیپلاس آشنا شدند. در این پادکست پرطرفدار هربار خلاصهای از یک کتاب در موضوعات متفاوت غیر داستانی معرفی و بررسی میشود. علی بندری در بی پلاس در پی آن است تا فرصت شنیدن و آشنایی با کتابهایی را در اختیار ما بگذارد که شاید هرگز فرصت خواندن آنها را نداشته باشیم.
6- پادکست رادیو مرز
رادیو مرز در معرفی خود میگوید: روایت موقعیتهایی که سبب فاصله بین آدمها میشود.
در این پادکست، فاصلهای که موقعیتهای مختلف زندگی بین آدمها میاندازد را از زبان افرادی میشنویم که با این موضوعات درگیر شدهاند. موضوعات روحی و حتی جسمی گاهی سبب میشود که ما در شرایط خاصی قرار بگیریم و همین ما را از دیگر آدمها جدا کند و بین ما فاصله بیاندازد. در این پادکستها آدمهایی که در این موقعیتها قرار گرفتهاند تجربیات خود را در اختیار ما میگذارند.
7- رادیو گیک؛ پادکستی برای علاقه مندان به تکنولوژی
رادیو گیک را حتما علاقهمندان به تکنولوژی میشناسند و با نام جادی حتما آشنا هستند. پادکستی به زبان فارسی که از حضور پررنگ تکنولوژی و جامعه صحبت میکند. پادکست هی جادی و زاویه نگاه او نه تنها برای علاقه مندان به تکنولوژی که برای آدمهای به دور از این فضا نیز جذاب است. او درباره رادیو گیک میگوید: رادیو گیک ایستگاه رادیویی نیست؛ بلکه حرکتگاه رادیویی است. رادیو گیک دیدی عمیقتر از فناوری و کاربردش در جامعه و مسائل انسانی آنها را میکند.
8- پادکست فارسی قِصَش
بهزاد مرعشیان با صدای گرمش ما را به دنیای پادکست قصش دعوت میکند. در هر قسمت اتفاقی ساده و قصه پشت این اتفاق بررسی میشود. داستانهای واقعی مانند حاجی واشنگتن، جان سخت، شیرینی دانمارکی که هر کدام قصه خودشان را دارند و مرعشیان ما را با دنیای این قصهها آشنا میکند.
بیشتر بدانید:کوچینگ چیست و چرا همه به کوچ نیاز داریم؟
9- رادیو نیست؛ پادکستی گفت و گو محور
رادیو نیست، پادکستی گفت و گومحور است که به صورت هفتگی منتشر میشود. گفتوگوها غیررسمی هستند و مشخص و ثابتی ندارند. در هر اپیزود، داستانهای مکانهایی روایت میشود که زمانی بابت میزبانی از اتفاقهایی که مهم هستند، میشود. اما حالا یا دیگر مهم نیست یا تغییر کاربری دادهاند.
10- چارچرخ؛ پادکستی درباره دنیای خودرو
چارچرخ پادکستی درباره دنیای خودرو است که داستان پیدایش و ساخت شرکتهای مختلف خودرو را روایت میکند. در این پادکست، مسائل تخصصی مانند اسببخار و صفر تا صد تولید خودرو جایگاهی ندارند و داستانها بیشتر از جنبههای مختلف روایت انسانی میشوند. بهنحویکه شنیدن آنها نهتنها برای ماشینبازها، بلکه برای افراد عادی هم بسیار جذاب خواهند بود.
11- پادکست جافکری؛ جایی برای فکر کردن
پادکست جافکری از فروردین ۱۳۹۹ کلید خورد و بعد از 6 ماه نخستین اپیزود آن منتشر شد. این پادکست همان طور که از نامش پیداست، شما را به فکر کردن وا میدارد تا درباره موضوعت گوناگون زندگی تامل کنید. این پادکست با ارائه تجربههای زیستی شما را به چالش درباره زندگی و هدف وامی دارد. جا فکری جای فکر کردن است.
12- رادیو کار نکن
هر اپیزود از پادکست کار نکن مسیر شغلی را روایت میکند که شغلشان زندگیشان است. این افراد عاشق کارشان هستند و به کار بهعنوان فعالیتها فقط برای کسب درآمد نگاه نمیکنند. در این پادکست، با افراد زیادی از این دست آشنا میشوید و ایدههایی مرتبط با راههای رسیدن به آیندهایتر را فرا میگیرند.
13- دایجست؛ توضیح مسائل مربوط به پیچیده دنیا به زبان ساده
پادکست دایجست در آذر ۱۳۹۶ با هدف توضیح مسائل مربوط به پیچیده دنیا به زبان ساده راهاندازی شد و هر اپیزود آن درباره یکی از موضوعات روز دنیا در زمینه اقتصادی، سیاسی، علمی، فلسفی و مذهبی است.
14- چنل بی؛ بهترین پادکست فارسی
چنلبی از نظر بسیاری افراد، بهترین پادکست فارسی با اجرای علی بندری است. از تابستان سال ۱۳۹۴ علی بندری کار خود را با چنل بی آغاز کرد و رفته رفته طرفداران بسیاری را جذب خود کرد. این پادکست مجموعهای از ماجراهای واقعی است که از رسانههای معتبر ترجمه و توسط علی بندری روایت میشود.
در کنار این داستانها، اپیزودهایی با موضوعات مختلف مانند سفر، روانشناسی، کسب و کار و غیره هم بخشهای دیگر این پادکست را تشکیل میدهند. زمان هر قسمت این پادکست حدود ۹۰ دقیقه است که هر ۳ هفته ۱ اپیزود را تقدیم دوستدارانش میکند.
15- پادکست فارسی رادیو راه
مجتبی شکوری فارغ التحصیل دکتری علوم سیاسی و کارشناس فیزیک است و با برنامه کتابباز در کنار سروش صحت به شهرت رسید. رادیو راه به شنوندگان کمک میکند تا خود و محیط اطرافشان را بهتر بشناسند و در آن به موضوعاتی از قبیله عشق، مسیر زندگی، مرگ، نبوغ و غیره پرداخته میشود. موضوع این پادکست فارسی، درک و شناخت جهان هستی و توسعه فردی است که کارش را از مهر ۱۳۹۹ آغاز کرده است. مدت این پادکست نیز هر قسمت 60 دقیقه است.
16- پادکست فارسی پاراگراف
اپیزودها در پادکست پاراگراف، به صورت داستانگونه و سریالی منتشر میشود تا شنوندگان را به دنبالکردن ادامه داستان، ترغیب کند. همچنین تمام روایات واقعی بوده و از منابع معتبر تهیه میشود. موضوع این پادکست فارسی تاریخی است و از تیر ۱۳۹۷ فعالیت میکند. هر قسمت نیز 60 دقیقه است.
17- پادکست فارسی ساگا
پادکست ساگا در باره قصهها و افسانههای قدیمی است. این برنامه، در لیست بهترین پادکست فارسی قرار گرفته است. این مجموعه را همهی سنین از نوجوان تا بزرگسال دوست دارند. همچنین حسین رضوی، گوینده رادیو ساگا، داستانهایی را برای کودکان با بیانی بسیار ساده و سلیس روایت میکند و یک گزینه عالی و مفید برای سرگرمی بچهها میشود. شروع فعالیت این پادکست از شهریور ۱۳۹۷ است و هر قسمت 75 دقیقه است.
18- رواق؛ بهترین پادکست فارسی در حوزه روانشناسی
پادکست رواق برای علاقهمندان به مباحث روانشناسی و خودشناسی، بسیار خوبی است. فرزین رنجبر، گوینده رواق، به ۴ اصل مهم یعنی مرگ، تنهایی، پوچی و آزادی پرداخته و به شما کمک میکند تا یک نگرش مثبت و امیدبخش به زندگیباشید. در واقع پادکست رواق برای علاقهمندان به فلسفه اگزیستانسیالیسم بهترین پادکست فارسی است. این فلسفه یک اصل مهم در روانشناسی است و به هستیگرایی و باور به اصالت وجود انسان برمیگرداند. هر قسمت 30 دقیقه است و هر دوهفته یک بار پخش می شود.
پرسشهای پرتکرار درباره بهترین پادکستهای فارسی
بهترین پادکستهای روان شناسی کدامند؟
بهترین پادکست های فارسی در حوزه روان شناسی شامل: رواق، جافکری و راه است.
بهترین پادکستها چه ویژگیهایی دارند؟
بهترین پادکستها دارای ویژگیهای کاربردی با موضوعات متنوع بوده و مدت زمان قابل تحملی دارند.