معرفی, آموزشی

ترس از ارتفاع؛ آکروفوبیا چقدر خطرناک است؟

ترس از ارتفاع

ترس از ارتفاع یک وضعیت سلامت روان است که در آن فرد ترس شدیدی از ارتفاع را تجربه می‌کند. این ترس یک نوع اختلال اضطرابی است. فرد مبتلا به آکروفوبیا وقتی به بلندی فکر می‌کند یا در ارتفاع قابل توجهی قرار می‌گیرد، ترس و اضطراب شدیدی را تجربه می‌کند. آن‌ها اغلب از موقعیت‌ها یا مکان‌هایی که شامل ارتفاع هستند اجتناب می‌کنند. در این مقاله از سایت 30NERGY درباره ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا اطلاعاتی در اختیارتان می‌گذاریم.

آیا ترس از ارتفاع طبیعی است؟

مقدار مشخصی از نگرانی در مورد ارتفاع برای همه افراد عادی است و بیشتر افراد زمانی که در ارتفاع قابل توجهی قرار می گیرند بیش از حد معمول محتاط هستند. بسیاری از ما زمانی که از ارتفاعی بلند به پایین نگاه می‌کنیم، ممکن است احساس ناراحتی داشته باشیم. اما افراد مبتلا به آکروفوبیا وقتی با ارتفاعات مواجه می‌شوند، ترس شدید و غیرمنطقی را تجربه می‌کنند. ارتفاعات برای افراد مبتلا به اختلال آکروفوبیا شامل: کارهای روزمره مانند بالا رفتن از پله‌ها، ایستادن در نزدیکی بالکن یا حتی پارک کردن ماشین در یک پارکینگ چند طبقه است.

چه چیزی باعث آکروفوبیا می‌شود؟

محققان مطمئن نیستند که دقیقاً چه چیزی باعث آکروفوبیا می‌شود. برخی از دانشمندان معتقدند که داشتن آکروفوبیا می‌تواند ناشی از نگرانی طبیعی انسان از سقوط از یک مکان بلند و آسیب رساندن به خود باشد. همچنین نگرانی در مورد درد احتمالی که ممکن است در اثر افتادن از ارتفاع قابل توجهی تجربه کنید؛ می‌تواند به ایجاد آکروفوبیا کمک کند. محققان همچنین فکر می‌کنند که یک تجربه منفی یا آسیب‌زا از ارتفاعات ممکن است به ایجاد آکروفوبیا در فرد کمک کند.

بیشتر بخوانید: مراقبه چیست و چگونه می‌توان از آن نتیجه گرفت؟

ترس از ارتفاع چه کسانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

مانند سایر فوبیاها، آکروفوبیا می‌تواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. فوبیای خاص مانند آکروفوبیا، بیشتر در کودکان ایجاد می‌شود؛ اما نوجوانان و بزرگسالان جوان را درگیر می‌کند. انواع ارتفاع یا موقعیت‌هایی که افراد مبتلا به آکروفوبیا ممکن است از آن‌ها ترس داشته باشند عبارتند از:

  • بالا رفتن از یک پله
  • روی نردبان بودن
  • استفاده از پارکینگ چند سطحی
  • روی پل بودن یا عبور از روی آن
  • سوار شدن بر ترن هوایی
  • ایستادن در نزدیکی بالکن یا بالای یک ساختمان
  • نگاه کردن به بیرون از پنجره یک ساختمان بلند

طبق اطلاعات به دست آمده، زنان بیشتر احتمال دارد به فوبیای خاص مبتلا شوند.

چگونه افراد با ترس از ارتفاع را بشناسیم؟

از آنجایی که انواع فوبیا وجود دارد، تشخیص آن‌ها کمی چالش برانگیز است. افرادی که آکروفوبیا دارند معمولاً از بیش از یک نوع ارتفاع یا مکان بلند می‌ترسند. فوبیای دیگری نیز وجود دارد که با ترس از موقعیتی با ارتفاع بالا مشخص می شود، اما ارتفاع جنبه اصلی ترس نیست. به عنوان مثال، اگر ترس شدیدی از پرواز در هواپیما دارید (که در ارتفاع قابل توجهی اتفاق می‌افتد) ممکن است هوافوبیا یا ترس از پرواز  داشته باشید.  ترس از موقعیت مرتفع با آکروفوبیا متفاوت است.

علائم و نشانه‌های آکروفوبیا چیست؟

علامت اصلی آکروفوبیا احساس اضطراب شدید و ترس از ارتفاع است. برخی از افراد مبتلا به آکروفوبیا از ارتفاعات قابل توجه مانند پل بلند می‌ترسند در حالی که برخی دیگر از ارتفاعات کوتاه‌تر مانند قرار گرفتن روی نردبان نیز می‌ترسند.

علائم روانی آکروفوبیا شامل:

  • احساس ترس و اضطراب شدید هنگام فکر کردن، نگاه کردن یا قرار گرفتن در مکان‌های مرتفع
  • ترس از اینکه اتفاق منفی در یک مکان مرتفع رخ دهد مانند افتادن یا گرفتار شدن در یک مکان بلند
  • اگر در مکان بالایی هستید، میل شدید به فرار دارید

علائم و نشانه‌های فیزیکی آکروفوبیا شامل:

  • وقتی به ارتفاع نگاه می‌کنید، ضربان قلبتان تند می‌شود.
  • احساس سرگیجه و سبکی سر هنگام فکر کردن یا نگاه کردن به ارتفاع
  • احساس دلتنگی
  • لرزیدن
  • تنگی نفس داشتن

توجه داشته باشید که بروز علائم روانی یا فیزیکی در تمام موارد نشانه آکروفوبیا نیست. بلکه لازم است در تمامی موارد قرار گرفتن در ارتفاع این علائم را داشته باشید. در صورت مشاهدع علائم، پیشنهاد می‌کنیم برای درمان به پزشک و روان شناس متخصص مراجعه کنید.

تشخیص آکروفوبیا

آکروفوبیا چگونه تشخیص داده می‌شود؟

آکروفوبیا از طریق یک سری سوالات کامل در مورد تاریخچه، تجربیات و علائم فرد تشخیص داده می‌شود. معمولاً برای تشخیص آکروفوبیا باید حداقل شش ماه ترس و اضطراب دائمی از ارتفاع را تجربه کرده باشید. پزشک شما احتمالاً از معیارهای راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی  (DSM-5)برای تشخیص آکروفوبیا استفاده می‌کند.

چهار معیار برای تشخیص آکروفوبیا شامل موارد زیر است:

  • ترس شدید و غیرمنطقی: ترس از شی یا موقعیت، پایدار و نامتناسب با سطح مناسبی از ترس است.
  • اضطراب پیش‌بینی‌کننده: فردی دارای فوبیا تمایل دارد در موقعیت‌ها یا تجربیاتی که در آینده از آن می‌ترسند، بگذرد یا از آن وحشت داشته باشد.
  • اجتناب: بسیاری از افرادی که فوبیا دارند به طور فعال از شی یا موقعیت ترسناک اجتناب می‌کنند.
  • فوبیا با فعالیت‌های روزانه تداخل می‌کند: ترسی که فرد تجربه می‌کند باید زندگی روزمره خود را به نوعی محدود کند تا به عنوان فوبیا تشخیص داده شود.

توجه داشته باشید که برخی از افراد مبتلا به آکروفوبیا برای اجتناب از چیزی که از آن می‌ترسند، نهایت تلاش را می‌کنند.

آکروفوبیا چگونه درمان می‌شود؟

آکروفوبیا معمولاً با درمان روانشناختی (روان درمانی) مانند مواجهه درمانی، درمان مواجهه با واقعیت مجازی یا درمان رفتاری شناختی قابل درمان است. گاهی افراد برای مقابله با ترس در حین شرکت در درمان به داروهایی نیاز دارند که به طور موقت علائم ترس و اضطراب را تسکین دهند. در ادامه هر کدام از روش‌های درمانی فوبیا از ارتفاع را بررسی می‌کنیم.

تکنیک مواجهه درمانی برای درمان ترس از ارتفاع

مواجهه درمانی

مواجهه درمانی شکل رایجی از درمان روانشناختی است که برای درمان فوبیای خاص استفاده می‌شود. افراد مبتلا به فوبیا معمولا از موقعیت‌های مرتفع اجتناب می‌کنند. به همین دلیل، آنها نمی‌توانند در این موقعیت‌ها، ترس خود را مدیریت کنند. درمانگران و روانشناسان از مواجهه درمانی برای افرادی که فوبیا دارند استفاده می‌کنند تا به آرامی آن‌ها را تشویق کنند وارد موقعیت‌هایی شوند که باعث اضطراب آن‌ها می‌شود. سپس سعی کنند در آن موقعیت بمانند تا بتوانند کنار آمدن با آن‌ شرایط را بیاموزند.

بیشتر بدانید: درمان سریع استرس و اضطراب؛ بهترین توصیه‌ها برای آرامش

درمان مواجهه با واقعیت مجازی (VRET)

 مواجهه با واقعیت مجازی نوعی درمان روان‌شناختی است که از فناوری برای نشان دادن موقعیت‌های واقعی – اما جعلی – برای کمک به او برای مقابله با موقعیت‌های استرس‌زا و اضطراب‌زا استفاده می‌کند. اگر آکروفوبیا دارید، ممکن است از یک هدست واقعیت مجازی (VR) استفاده کنید که شبیه‌سازی موقعیت‌هایی را که شامل ارتفاع می‌شود به شما نشان می‌دهد. به این ترتیب، می‌توانید با احساس امنیت در معرض ارتفاعات قرار بگیرید. تحقیقات نشان داده است که درمان مواجهه با واقعیت مجازی در درمان آکروفوبیا موثر است.

درمان شناختی رفتاری (CBT)

 CBTنوعی درمان روانشناختی است. از طریق صحبت کردن و پرسیدن سوالات، درمانگر یا روانشناس به شما کمک می‌کند دیدگاه متفاوتی به دست آورید. در نتیجه، یاد می گیرید که بهتر به استرس و اضطرابی که در مواجهه با چیزهایی که باعث ترس شما می‌شود پاسخ دهید و با آن کنار بیایید.

عوامل خطر برای ایجاد آکروفوبیا چیست؟

متخصصان مراقب‌ های بهداشتی هنوز از علت دقیق آکروفوبیا مطمئن نیستند. اما طبق آخرین یافته‌ها، عوامل خطر برای ایجاد آکروفوبیا می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سقوط از ارتفاع قابل توجه یا تماشای سقوط شخص دیگری از ارتفاع قابل توجه
  • تجربه یک رویداد منفی مانند: حمله پانیک در حالی که در یک مکان مرتفع هستید
  • داشتن سابقه خانوادگی اختلالات اضطرابی

توجه داشته باشید که تشخیص نوع فوبیا، یافتن دلایل و درمان آن باید طبق نظر پزشک و روان شناس معتبر انجام شود. تا بتوانید نتایج موفقی از درمان را به دست آورید.

آیا باید با ترس از ارتفاع کنار بیایم؟

تنها حدود 10 تا 25 درصد از افرادی که فوبیای خاصی مانند آکروفوبیا دارند، به دنبال درمان بیماری خود هستند. زیرا بسیاری از آنها می‌توانند از موقعیتی که از آن می ترسند اجتناب کنند. اگر آکروفوبیا دارید، اجتناب از موقعیت‌هایی که شامل ارتفاع می‌شود می‌تواند شما را از انجام کارهای روزمره مانند بالا رفتن از پله‌ها یا عبور از پل باز دارد و می‌تواند کیفیت کلی زندگی شما را کاهش دهد.

اگر در ارتفاع قابل توجهی مانند زمانی که روی نردبان هستید دچار حمله پانیک شوید، آکروفوبیا می‌تواند به طور بالقوه خطرناک باشد. به همین دلیل مهم است که به دنبال درمان باشید. تحقیقات نشان داده است که مواجهه درمانی، به ویژه درمان مواجهه با واقعیت مجازی، در درمان آکروفوبیا موفق است. افرادی که آکروفوبیا دارند و به دنبال درمان نیستند، دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به اختلال اضطراب فراگیر یا افسردگی هستند که با فوبیای خاص آنها ارتباطی ندارد.

 مراقبت‌های لازم برای افراد مبتلا به ترس از ارتفاع

اگر در مکان مرتفعی قرار گرفتید برای کاهش استرس و اضطراب خود اقدامات زیر را انجام دهید:

  • نگاه خود در افق تثبیت کنید
  • به اجسام ثابت نزدیک شما نگاه کنید
  • بنشینید یا دراز بکشید
  • بایستید و حرکت نکنید

توجه داشته باشید که درمان آکروفوبیا بسیار راحت بوده و طی چند جلسه مراحل درمانی به خوبی طی خواهد شد.

همراه با مجموعه سینرژی در مسیر شناخت و درمان فوبیا خود قدم بدارید

در این مقاله اختلال ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا را معرفی کرده و به بررسی عوامل، نشانه‌ها و راه‌های درمان آن پرداختیم. در زمینه درمان اختلال‌ها می‌توان از کوچ و روانشناس معتبر کمک گرفت. در همین راستا می‌توانید با مجموعه سینرژی ارتباط بگیرید.

مجموعه سینرژی با استفاده از سه ابزار تلفیقی کوچینگ، منتورینگ و ذهن آگاهی به ارائه خدمات مشاوره‌ای آموزشی می‌پردازد. استراتژی و هدف مجموعه سینرژی، آگاه‌سازی جمعی و تولید محتوایی درست و استاندارد در زمینه توسعه فردی و سبک زندگی عموم مردم جامعه است.

شما می‌توانید برای دریافت مشاوره آنلاین و حضوری و ثبت نام در دوره‌های باشگاه و مدرسه سینرژی از طریق راه‌های ارتباطی زیر با کارشناسان مجموعه ارتباط برقرار کنید:

  • شماره تلفن: 09909777798
  • ارسال پیام به تلگرام 09909777798 با آی دی @Synergyscchool
  • پیج اینستاگرام سینرژی با آدرس: @30nergy.school
  • گروه تلگرامی باشگاه سینرژی با آدرس:club

تیم پشتیبانی مجموعه سینرژی از ساعت 8 صبح تا 5 بعداز ظهر پاسخگوی شما کاربران هستند.

پرسش های پرتکرار در زمینه ترس از ارتفاع

ترس از ارتفاع چه معناست؟

آکروفوبیا یک وضعیت سلامت روان است که در آن فرد ترس شدیدی از ارتفاع را تجربه می‌کند. این ترس یک نوع اختلال اضطرابی است.

برای درمان آکروفوبیا به چه متخصصی مراجعه کنیم؟

می‌توانید برای درمان آکروفوبیا به مشاور، روانپزشک یا روانشناسان مراجعه کنید.

ترس از ارتفاع OCD چیست؟

اختلال OCD میل شدید یا وسواس فکری رایجی برای پریدن از یک مکان بلند دارند تا بتوانند کنترل خود را به دست آورند. این در حالی است که همچنان از ارتفاع ترس دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *