افسردگی ماژور به عنوان اختلال افسردگی اساسی (MDD) نیز شناخته میشود. به عبارتی اختلال افسردگی اساسی یک وضعیت سلامت روانی است که باعث ایجاد خلق و خوی دائماً ضعیف یا افسرده میگردد. همچنین منجر به از دست دادن علاقه به فعالیتهایی میشود که زمانی شادی را به همراه داشته است.
افسردگی بالینی همچنین میتواند بر نحوه خواب، اشتهای شما و توانایی شما برای تفکر واضح تأثیر بگذارد. این علائم باید حداقل به مدت دو هفته برای تشخیص وجود داشته باشند. افسردگی بالینی یک بیماری مزمن است، اما معمولاً در دورههایی رخ میدهد که میتواند چندین هفته یا چند ماه طول بکشد. این با اختلال افسردگی مداوم، که افسردگی خفیف یا متوسط است نیز متفاوت است. در این مقاله از سایت 30nergy درباره افسردگی ماژول سخن میگوییم. پس با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
انواع مختلف اختلال افسردگی اساسی
اختلالات ماژور انواع گوناگونی دارد. از رایجترین انواع افسردگی بالینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اختلال عاطفی فصلی (افسردگی فصلی)
- افسردگی دوران بارداری و افسردگی پس از زایمان
- افسردگی غیر معمول
افراد مبتلا به افسردگی ماژور اغلب دارای سایر شرایط زیر هستند:
- اختلال مصرف مواد (تشخیص دوگانه)
- اختلال هراس
- اختلال اضطراب اجتماعی
- اختلال وسواس فکری عملی
لازم به ذکر است که شدت یا نوع رفتارها و شرایط بر هر فرد بنا به سبک زندگی و موقعیتی که در آن قرار دارد متفاوت است. از سوی دیگر داشتن رفتارهایی نزدیک به شرایط ذکر شده لزوماً به معنای داشتن افسردگی نیست. در همین راستا بهترین راه برای تشخصی افسردگی و نوع آن، مراجعه به پزشک و روانشناس است.
تفاوت بین افسردگی ماژور و افسردگی چیست؟
طبیعی است که وقتی با موقعیتهای سخت زندگی مانند از دست دادن شغل یا رابطه خود مواجه میشوید، احساس ناراحتی کنید. برخی افراد ممکن است بگویند در این شرایط احساس افسردگی میکنند. افسردگی بالینی (اختلال افسردگی اساسی) از این جهت متفاوت است که عملاً هر روز به مدت حداقل دو هفته ادامه مییابد و علائم دیگری غیر از غم و اندوه را در بر میگیرد.
تشخیص افسردگی می تواند گیج کننده باشد زیرا بسیاری از مردم افسردگی بالینی یا اختلال افسردگی اساسی را فقط “افسردگی” مینامند. اما انواع مختلفی از اختلالات افسردگی وجود دارد، مانند اختلال افسردگی مداوم و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی. افسردگی بالینی شدیدترین نوع افسردگی است.
بیشتر بخوانید: معجزه برای درمان افسردگی؛ 9 راه رهایی رسیع از افسردگی
افسردگی بالینی چه کسانی را تحت تاثیر قرار میدهد؟
افسردگی بالینی میتواند هر کسی، از جمله کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد. در اغلب موارد، افسردگی ماژور در دهه 20 زندگی شروع میشود، اما سن شروع آن یک امر ثابت نیست و میتواند در هر سنی ایجاد شود.
احتمال ابتلا به افسردگی بالینی در زنان بیشتر از مردان است. همچنین در افرادی که روابط بین فردی نزدیک ندارند، افرادی که طلاق گرفتهاند یا بیوه هستند شایعتر است.
افسردگی ماژور چقدر شایع است؟
افسردگی بالینی (اختلال افسردگی اساسی) یکی از شایعترین انواع افسردگی است. به صورتی که تقریباً 5 تا 17 درصد افراد را در مقطعی از زندگی خود تحت تاثیر قرار میدهد.
علائم افسردگی بالینی (اختلال افسردگی اساسی) چیست؟
علائم و نشانهها افسردگی بالینی عبارتند از:
- احساس غم، پوچی یا ناامیدی
- از دست دادن علاقه به چیزها و فعالیتهایی که قبلا باعث شادی میشد
- افزایش یا کاهش اشتها، که ممکن است منجر به افزایش یا کاهش وزن شود
- کندی گفتار، کاهش حرکت و اختلال در عملکرد شناختی (آژیتاسیون روانی حرکتی)
- مشکل در خواب (بی خوابی) یا خواب زیاد (هیپرخوابی)
- انرژی کم یا خستگی
- احساس بی ارزشی یا گناه بیش از حد
- کاهش تمرکز
- افکار مرگ یا خودکشی
علائم افسردگی بالینی میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. از سوی دیگر باید توجه داشته باشید که داشتن یکی از علائم در مدت زمان کوتاه به معنای داشتن افسردگی نیست. بلکه لازم است که چند نشانه را حداقل برای دو هفته به صورت مداوم داشته باشید. در صورت داشتن علائم افسردگی ماژور به روانشناس متخصص خود مراجعه کنید.
چه چیزی باعث افسردگی بالینی میشود؟
محققان علت دقیق افسردگی بالینی (اختلال افسردگی اساسی) را نمیدانند. عوامل متعددی در توسعه افسردگی نقش دارند، از جملاین عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شیمی مغز: عدم تعادل انتقال دهندههای عصبی، از جمله سروتونین، نوراپی نفرین و دوپامین، به ایجاد افسردگی کمک میکند. محققان قبلاً فکر میکردند که این عدم تعادل یک مسئله اولیه است. با این حال، نظریههای اخیر نشان میدهد که اختلالات در مدارهای عصبی پیچیدهتر باعث عدم تعادل ثانویه انتقال دهندههای عصبی میشود.
- ژنتیک: اگر یکی از بستگان درجه یک (والدین بیولوژیکی یا خواهر و برادر) مبتلا به افسردگی بالینی باشد، احتمال ابتلا به افسردگی ماژور سه برابر بیشتر از افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.
- رشد دوران کودکی: چندین تجربه نامطلوب دوران کودکی (ACEs) مانند سوء استفاده و تروما با ایجاد افسردگی بالینی در مراحل بعدی زندگی همراه است.
- رویدادهای استرسزا در زندگی: تجارب دشوار مانند مرگ یکی از عزیزان، ضربه روحی، طلاق، انزوا و عدم حمایت میتواند باعث ایجاد افسردگی بالینی در افرادی شود که مستعد ابتلا به آن هستند.
خوشبختانه افسردگی از جمله اختلالاتی است که میتوان به راحتی تحت نظر پزشک و روانشناس درمان شود. بر این اساس در صورت داشتن علائم افسردگی نگران نباشید و به روانشناس متخصص مراجعه کنید تا مراحل درمان را به خوبی پیش ببرید.
بیشتر بدانید: چگونه شاد باشیم؟
درمان افسردگی ماژور
درمان افسردگی بالینی (اختلال افسردگی اساسی) اغلب شامل داروها، روان درمانی (گفتار درمانی) یا اشعه الکتریکی است. مطالعات نشان میدهد که ترکیب درمانهای روانی، دارویی میتواند موثرتر باشد. در ادامه با جزئیات بیشتری به بررسی هر کدام از انواع راههای درمانی افسردگی بالینی یا ماژور میپردازیم.
روان درمانی؛ راهی مؤثر و بدون عوارض دارویی برای افسردگی
روان درمانی شامل صحبت با یک متخصص سلامت روان مانند یک روانشناس است. درمانگر به شما کمک میکند تا احساسات، افکار و رفتارهای ناسالم را شناسایی و تغییر دهید. انواع مختلف روان درمانی شامل: درمان شناختی رفتاری (CBT) و درمان بین فردی (IPT) است.
دارودرمانی؛ راهکاری مؤثر برای درمان افسردگی شدید
داروهای تجویزی افسردگی به نام داروهای ضد افسردگی میتوانند به تغییر ساختار شیمیایی مغز که باعث افسردگی میشود کمک کنند. انواع مختلفی از داروهای ضد افسردگی وجود دارد. داروهای ضد افسردگی دارای عوارض جانبی هستند که اغلب با گذشت زمان بهبود مییابند.
ECT یا تشنج الکتریکی برای درمان افسردگی
برای افسردگی بالینی شدید که به درمانهای دیگر پاسخ نداده است، درمان تشنج الکتریکی (ECT) بسیار موثر است. این نوع درمان شامل عبور یک جریان الکتریکی خفیف از مغز است که باعث تشنج کوتاه مدت میشود. ECT یک درمان ایمن بوده و شامل بیهوشی عمومی است. انواع دیگر درمان تحریکی برای افسردگی مقاوم به دارو وجود دارد که شامل تحریک مغناطیسیف ترانس کرانیال (TMS) و تحریک عصب واگ (VNS) میشود.
چه مدت طول میکشد تا درمان افسردگی اثر کند؟
بسته به شدت افسردگی بالینی، روان درمانی ممکن است چند هفته یا بیشتر طول بکشد تا اینکه احساس بهتری داشته باشید. اما در بسیاری از موارد 10 تا 15 جلسه منجر به بهبود قابل توجه علائم شما میشود.
ممکن است در یک یا دو هفته اول پس از شروع داروهای ضد افسردگی، متوجه بهبود علائم خود شوید. اما ممکن است تا زمانی که دو تا سه ماه از دارو استفاده نکرده باشید، مزایای کامل را مشاهده نکنید. اگر بعد از این مدت داروی ضد افسردگی اثر نکرد، با پزشک خود صحبت کنید. تا راهکار مناسب دیگر را به شما ارائه دهند.
آیا میتوان از افسردگی بالینی (اختلال افسردگی اساسی) پیشگیری کنیم؟
شما همیشه نمیتوانید از افسردگی بالینی جلوگیری کنید. اما میتوانید با موارد زیر به کاهش خطر کمک کنید:
- خواب با کیفیت و داشتن یک برنامه خواب سالم
- مدیریت استرس با مکانیسمهای مقابلهای سالم
- انجام منظم فعالیتهای خودمراقبتی مانند ورزش، مدیتیشن و یوگا
- مدیریت هر گونه بیماری زمینهای پزشکی یا سلامت روانی
- اجتناب از مصرف الکل و سایر مواد مخدر
اگر قبلاً یک دوره افسردگی بالینی داشتهاید، ممکن است دوباره به آن مبتلا شوید. پس مراقبت از روان را همراه با پزشک و مشاور خود پیش ببرید.
آموزش مهارتهای زندگی و سلامت روان را با سینرژی تجربه کنید!
در این مقاله افسردگی ماژور را تعریف کرده و در رابطه با علائم، نشانهها و راههای درمان افسردگی بالینی سخن گفتیم. افسردگی یکی از اختلالهایی است که میتوان آن را به راحتی درمان کرد. یکی از روشهای درمان افسردگی حضور در جمع دوستان و همراهانی است که میتوانند سبک و معنای زندگی را به خوبی درک کرد.
در همین راستا میتوانید با مجموعه سینرژی همراه شوید. مجموعه سینرژی با مدیریت جناب آقای مهندس حسین قریب گرکانی به ارائه خدمات مشاورهای_آموزشی در سه زمینه خودشناسی، خودسازی و خودباوری می پردازد. هدف اسینرژی این است که شما را در دریافت مهارتهای چندگانه زندگی همراهی کند. شما میتوانید از خدمات آموزشی، مشاورهای و کارگاهی مجموعه سینرژی بهرهمند شوید و گامهای مفید و مؤثری برای زندگی و کسب و کار خود بردارید.
جهت رزرو وقت مشاوره آنلاین یا حضوری، ثبتنام و عضویت در باشگاه یا دورههای مدرسه سینرژی و شرکت در تورهای توسعه فردی میتوانید از طریق راههای ارتبطی زیر اقدام کنید:
- شماره تلفن: 09909777798
- ارسال پیام به تلگرام 09909777798 با آی دی: @Synergyscchool
- پیج اینستاگرام سینرژی با آدرس: @30nergy.school
- و گروه تلگرامی باشگاه سینرژی با آدرس: club
تیم پشتیبانی مجموعه سینرژی برای پاسخگویی تماس، اکانت تلگرام و دایرکت پیج در روزهای کاری از ساعت ۸ صبح تا ۵ بعدازظهر در خدمت رسانی به شما آماده است. همراه با سینرژی معنای زندگی را بیاموزید.
پرسشهای پرتکرار درباره افسردگی ماژور
افسردگی ماژور چیست؟
اختلال افسردگی اساسی (MDD) در سال 2008 توسط WHO به عنوان سومین علت بیماری در سراسر جهان رتبه بندی شده است. WHO پیش بینی کرده است این بیماری تا سال 2030 رتبه اول را خواهد داشت. این بیماری زمانی تشخیص داده میشود که فرد دائماً دارای خلق و خوی ضعیف یا افسرده بوده و علاقه به فعالیتهای لذتبخش کاهش مییابد.
در دوران افسردگی ماژور چه اتفاقی میافتد؟
احساس غم، پوچی یا ناامیدی از نشانههای افسردگی است. از سوی دیگر طغیان خشم، تحریک پذیری یا ناامیدی، حتی بر سر مسائل کوچک میتواند در لیست علائم قرار گیرد. همچنین از دست دادن علاقه یا لذت در اکثر یا تمام فعالیتهای عادی میتواند جزء نشانه های افسردگی ماژور باشد.
شدیدترین نوع افسردگی چیست؟
افسردگی بالینی شکل شدیدتر افسردگی است که به عنوان افسردگی اساسی یا اختلال افسردگی اساسی نیز شناخته میشود.